Monday 20 February 2012

Από τα αρχεία του λογιστηρίου.

Χτυπάει το τηλέφωνο.

"Παρακαλώ?"

"Ναι, θέλω να μιλήσω με το κύριο Ντερπόπουλο". 

Ο κος Ντερπόπουλος είναι το "όνομα" του Οικονομικού Διευθυντή. Πριν τον συνδέσει με τον Οικονομικό Διευθυντή, ο υπάλληλος πρέπει να γνωρίζει από ποια εταιρεία τηλεφωνεί ο κύριος, και αν έχει γίνει συμφωνία του ποσού προς πληρωμή με το λογιστήριο πρώτα.

"Μάλιστα, από που τηλεφωνείτε?"

"Από Χαλκίδα."

Δεν είναι η πρώτη φορά που απαντάνε έτσι στον υπάλληλο. Ο υπάλληλος κάνει μια παύση για να συγκρατηθεί.

"Παρακαλώ? Με ακούτε?"

"Ναι, εννοώ από που είστε? Από πια εταιρεία?"

"Α, ο κύριος Ντερπίδης είμαι."

"Μάλιστα. Συμφωνία υπολοίπου έχετε κάνει?"

"Ναι."

"Ωραία, μισώ λεπτό να σας συνδέσω με τον κύριο Ντερπόπουλου". Στο σημείο αυτό ο υπάλληλος ανακαλύπτει ότι ο κύριος Ντερπίδης είπε ψέματα. Δεν έχει κάνει συμφωνία με το λογιστήριο, και ο Οικονομικός Διευθυντής δεν έχει καρτέλα του υπολοίπου. Συνήθως, οι προμηθευτές λένε ότι έχουν κάνει συμφωνία, ενώ δεν έχουν κάνεις, από κουτοπονηριά. Για να μιλήσουν με τον Οικονομικό Διευθυντή και εισπράξουν πιο γρήγορα. Ο συγκεκριμένος όμως, απλά δεν καταλάβαινε τι σημαίνει η λέξη 'συμφωνία', κάτι που έπρεπε να είχε μαντέψει ο υπάλληλος νωρίτερα, όταν πήρε σαν απάντηση του 'από που τηλεφωνείτε', το 'Χαλκίδα'.

"Ο κύριος Ντερπόπουλος μου λέει ότι δεν έχετε κάνει συμφωνία."

"Μα, αφού έδωσα το τιμολόγιο στο παιδί στην Χαλκίδα". Παιδί εννοεί τον μηχανικό της εταιρείας που επιβλέπει το έργο.

"Ναι, αλλά δεν έχετε κάνει συμφωνία με το λογιστήριο!"

"Αφού έκοψα το τιμολόγιο και ..."

"Ας κάνουμε την συμφωνία τώρα. Τι ποσό σας οφείλουμε".

"Αυτό που έγραψα στο τιμολόγιο".

"Ναι, τι ποσό είναι αυτό. Πρέπει να μου πείτε το ποσό ακριβώς, για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει γίνει λάθος στην καταχώρηση". Ο 'κώδικας' του λογιστηρίου, απαγορεύει στο λογιστήριο να λέει το ποσό της καταχώρησης. Πρέπει να το λέει αυτός που θέλει να πληρωθεί. Όχι αυτός που θα πληρώσει. Για ευνοήτους λόγους.

"Το ποσό είναι κάπου στις έξι χιλιάδες".

"Πιο συγκεκριμένα?"

"Δεν έχω μπροστά μου το τιμολόγιο. Κάπου εκεί είναι..."

Στο σημείο αυτό ο υπάλληλος βαρέθηκε και του είπε ακριβώς το ποσό, καταπατώντας το κώδικα του λογιστηρίου. Εξάλλου πριν κάτι μέρες είχε γίνει στο λογιστήριο παρατήρηση ότι είναι λίγο 'απότομοι' και 'κυνικοί' με τους προμηθευτές ότι κάνουν συμφωνίες υπολοίπου.