Thursday 14 July 2011

Spoilers (δεν υπάρχουν σε αυτό το ποστ)

Τι είναι spoiler, ρωτάτε? Με ανησυχεί που κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί συνήθως η άγνοια συνεπάγεται και ότι έχετε διαπράξει το χειρότερο έγκλημα σύμφωνα με το ευαγγέλιο της Μάζας.




Το slang.gr ορίζει το spoiler (ή σποϊλεριά) ως:

  1. Σποϊλεριά: Μεταφορά του αγγλικού spoiler. Σημαίνει σε συζητήσεις για σινεμά κυρίως, αλλά και θέατρο και λογοτεχνία, να αποκαλύπτεις κρίσιμα στοιχεία της πλοκής και να καταστρέφεις έτσι το όποιο σασπένς και αγωνία των άλλων που δεν έχουν δει/διαβάσει ακόμη το έργο. Η λέξη φοριέται πολύ σε φόρα και σε βλόγια. Οι ευσυνείδητοι αποφεύγουν την σποϊλεριά, όπως ο διάολος το λιβάνι, και μόνο όταν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς βάζουν πριν τα γραφόμενά τους ένα spoiler warning ή «προειδοποίηση σποϊλεριάς». Αντιθέτως, τα τρολς προσπαθούν να ρίξουν όσες περισσότερες σποϊλεριές μπορούνε χύμα στο κύμα, για να την σπάσουνε σε όσους περισσότερους μπορούνε.

Τώρα αν δεν ξέρετε τι είναι τα τρολς και τα βλόγια, μάλλον διαβάζετε λάθος βλόγιο.

Η σποϊλεριά, σαν λέξη, ίσως είναι καινούργια, αλλά σαν πράξη είναι πολύ παλιά. Το πρώτο spoiler το έκανε ο κακός ο όφις στην Εϋα όταν της είπε τi ακριβώς ήταν το μήλο. Ο Θεός εκνευρίστηκε, αλλά τελικά η μόνη ποινή ήταν ο εξορισμός. Οι άνθρωποι όμως δεν έβαλαν μυαλό και έτσι είχαμε και άλλες ποινές, πιο μεγάλης κλίμακας, όπως Σόδομα, Γόμορα, Ναγκασάκι (έκαναν σπόιλερ το τέλος του Godzilla), Χιροσίμα και Τόκυο. Στο Τόκυο θα μου πείτε δεν έγινε τίποτα, αλλά μάλλον δεν βλέπετε anime, ούτε διαβάζετε manga. 

Πιο πρόσφατα παραδείγματα, στην δεκαετία του 80, όλα τα σινεμά (και όχι μόνο τα τρέντυ μούλτιπλεξ) είχαν ταξιθέτες. Τότε, αν δεν έδινες χαρτζιλίκι στην ταξιθέτρια, αυτή σε διεκδικείτε λέγοντας σου ποιος είναι ο δολοφόνος. Μεγάλη ξενέρα. Και φτάνουμε στο 2000 που η ύστατη σποϊλεριά ήταν να καρφώνεις το τέλος της '6ης αίσθησης', ή οποιαδήποτε ταινίας του Σιαμαλάν.

Το θέμα της σποϊλεριάς είναι επίκαιρο τώρα, περισσότερο από ποτέ. Και το theMAZAblog κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. 

Αν παρακολουθείται το βλόγιο ανελλιπώς, θα έχετε παρατηρήσει την αναμπουμπούλα που επικρατεί στην Μάζα με την κυκλοφορία του 5ου βιβλίου (A Dance with Dragons) της σειράς ‘Τραγουδιού Πάγου και Φωτιάς’.

Κανείς δεν θέλει να φάει σποϊλεριά στην μάπα. Και τα βιβλία αυτά ενδείκνυται για σποϊλεριές, γιατί οι πρωταγωνιστές πεθαίνουν πιο γρήγορα και από τους εχθρούς του Άρνι στο Κομάντο.

Μερικοί Μάζες αποφεύγουν τα φόρουμ και τα φέησμπουκ λόγο του φόβου της σποϊλεριάς. Άλλοι απειλούν με μπλοκ από το wall τους, σε αυτούς που δεν σέβονται τα ιερά και τα όσια Απειλούν ότι θα βγουν στους δρόμους κραδαίνοντας δαυλούς και τσουγκράνες. 

Αλλά το βραβείο για την πιο γρήγορη απόκτηση ανοσίας στην σποϊλεριά το παίρνει ο αρχαίος και αβυσσαλέος μάζας γνωστός ως Νάρσιλ στους πολλούς και ως Ντολοφόνος και Υποχθόνιος στους λίγους. Ο Νάρσιλ κατάφερε να διαβάσει όλο το βιβλίο, και τις 700 σελίδες, μέσα σε 2 μέρες, χωρίς να κοιμηθεί τα βράδια. Τώρα πείτε του ότι θέλετε, γράψτε στα μπλόγκ ότι θέλετε δεν μασάει μία. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι από πιθανός θύτης, έγινε ο νούμερο ένα ύποπτος για τα μελλοντικά αδικήματα των σποϊλερς. Προτείνω προληπτικό και ομαδικό μπλοκ, μπαν, και γκανγκ μπανγκ.

Τα στοιχήματα είναι ανοικτά για το ποίος θα είναι τερματίσει δευτερος. Τα φαβορί είναι ο xpapad (διαβάζει το πειρατικό ebook) και o Κούμδρος, που αν και δεν έχει παραλάβει το (dead tree version) βιβλίο ακόμα, ήδη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον xpapad. Όσο για έμενα, εγώ γλάρωσα στο πρόλογο και με πήρε ο ύπνος λίγο αργότερα. Γεράματα.