Friday 8 July 2011

Στηρίζουμε την Ελλάδα, ψωνίζουμε στα νησιά Κέϊμαν: Μια δεύτερη άποψη.

Στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ μας, διαβάσατε την επιδερμική μελέτη, και επιπόλαια έρευνα του @xpapad. Ο ερευνητής ύστερα από μια (άθελη?) αλληλουχία λαθών καταλήγει στο επικίνδυνο συμπέρασμα ότι συμφέρει να αγοράζεις τα προϊόντα από το εξωτερικό (amazon και λοιπά) και όχι στην Ελλάδα.

Πολύ συνοπτικά, χωρίς να κουράσω, χρησιμοποιώντας μια λίστα επιχειρημάτων, θα σας αποδείξω ότι σφάλει.

1. Ο ιδρυτές, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, και γενικός διευθυντής του Amazon, είναι όλοι Έλληνες. Και μόνο με αυτό, δεν χρειάζεται να συνεχίσω να απαριθμώ επιχειρήματα, αλλά θα το κάνω.

2. Στην έρευνα του, ο @xpapad δεν είχε υπολογίσει το ΦΠΑ που φουσκώνει ΑΔΙΚΟΣ τα ελληνικά καταστήματα.

3. Πέρα από το ΦΠΑ δεν είχε υπολογίσει ότι αν περάσει τα βιβλία σαν έξοδα στην επιχείρηση του (γιατί όλοι στην Ελλάδα είναι επιχειρηματίες), θα μειώσει τον φόρο εισοδήματος που θα πληρώσει. Και θα πάρει και το ΦΠΑ πίσω.

4. Αν πάρει δεν είναι επιχειρηματίας, μπορεί να χρησιμοποιήσει την απόδειξη για να πάρει επιστροφή φόρου.

5. Από τα ελληνικά καταστήματα δεν έχει το κίνδυνο να χαθεί ή να κλαπεί το πακέτο. Βλέπει εκ των προτέρων την κατάσταση των βιβλίων, και αν θέλει μπορεί και να τα αλλάξει εύκολα, απλά και γρήγορα! Παίρνει και τα λεφτά πίσω, και του λένε και ευχαριστώ στον Παπασωτηρίου.

6. Δεν βάζει την πιστωτική του σε κίνδυνο να του την κλέψουν hackers, όπως οι διαβολικοί anonymous ή οι Lulzsec.

Αν πειστήκατε με τα παραπάνω σας λυπάμαι, γιατί απλά ζεσταινόμουν. Οι πραγματικοί λόγοι είναι οι παρακάτω.

Παρατηρήσατε πάνω σε τι είδη έκανε την έρευνα του ο @xpapad? Τι βιβλία είναι αυτά? Και να προσπαθούσε δεν θα μπορούσε να βρει πιο σπάνια βιβλία. Καθόλου παράξενο οι τιμές να έχουν αλλάξει και ο Παπασωτηρίου να μην το έχει πάρει πρέφα, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα αγοράσει. Πιο πολύ θα του στοιχίσει να κάτσει να αλλάξει τις τιμές, παρά να τα αφήσει σαν ντεκόρ στο κατάστημα του.

Ας δούμε πως κυμαίνονται οι τιμές σε πιο καθημερινά προϊόντα, αυτά που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς, στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Στα αριστερά είναι οι τιμές του Amazon, στα δεξιά είναι οι τιμές ελληνικών μαγαζιών.