Monday 11 July 2011

Αγανακτισμένοι στο Κινγκς Λάντινγκ.


Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το ‘Χορεύοντας με τους Δράκους’, το επόμενο βιβλίο  της σειράς ‘Ένα Τραγούδι Πάγου και Φωτιάς’ και ήδη ανεπίσημες πηγές έχουν διαρρεύσει στο δίκτυο τα πρώτα drafts Οι φήμες οργιάζουν ότι είναι fake γιατί τα αρχεία είναι κλειδωμένα με (νούμερο ένα σημάδι για να αναγνωρίζει κανείς ότι τον τρολλάρουν) και όσα δεν είναι, απλά περιέχουν μέσα το screenplay της ταινίας του Κέβιν Κόστνερ Χορεύοντας με τους Λύκους. Εκτός και αν ο G.R.R.Martin ήθελε να κάνει κάτι αντίστοιχο με τους direwolves και τον John Snow (Χορεύοντας με τους αγριόλυκους ίσως?)

Και ενώ όλοι ασχολούνται με τα leaked drafts του Dance of Dragons, οι hackers με το ψευδώνυμο anonymous κατάφεραν και έσπασαν τον κωδικό του Μάρτιν που είχε στο playstation network (τώρα καταλαβαίνετε πως πέρναγε τον καιρό του τα τελευταία 5 χρόνια  αντί να γράφει το νέο βιβλίο) και κατόρθωσαν να εισχωρήσουν στο σκληρό του δίσκο για να κλέψουν ένα draft του κεφαλαίου του Joffrey (Lannister) Baratheon που λάμβανε χώρα κατά την διάρκεια του γάμου του με την Margaery Tyrell, στο βιβλίο Storm of Swords.





First draft of POV chapter ‘Τζόφρεη

Τζόφρεη

Ο νεαρός βασιλιάς Joffrey προσπαθούσε να δείξει χαρούμενος. Ήταν η μέρα του γάμου του εξάλλου και, εξαιρουμένης της μάνας της πεθεράς του, όλοι στην Αυλή πέρναγαν καλά. Όχι όμως αυτός.

Οι αγανακτισμένοι στην πλατεία Μπάελορ συνεχώς αυξάνονταν και δημιουργούσαν προβλήματα. Κάνουν υβριστικά σχόλια και χειρονομούν προς την μεριά των ανακτόρων του, πετάνε σκουπίδια και περιττώματα σε όσους Λόρδους περνάν από εκεί φωνάζοντας τους ‘Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας’, και ‘Δεν χρωστάμε πουθενά, δεν πληρώνουμε πουθενά’, και δεν θα αργήσουν να ξεσηκωθούν βίαια. Ο Τζόφρευ καταλάβαινε το μίσος του κόσμου απέναντι στον Βάρυς, τον χοντρό ευνούχο. Αυτόν κανείς δεν τον συμπαθούσε ειδικά όταν είπε δημοσίως εκείνη την καταραμένη φράση σχετικά με το φαί. Ο ίδιος όμως δεν είχε σχέση με τον Βάρυς. Ήταν στιλάκι και γυμναζόταν καθημερινά, είτε κάνοντας ιππασία ή κωπηλασία (αν και τα κουπιά τα χειρίζονταν οι σκλάβοι).

Ούτε η Βασιλική Φρουρά ήταν ιδιαίτερα αγαπητή. Όχι ύστερα από την έφοδο στην πλατεία και τον τραυματισμό του βοηθού του φούρναρη. Ο Βάρυς είχε προτείνει να ισχυριστούν ότι έπεσε μια ζαρντινιέρα στον βοηθό, αλλά όλοι είχαν δει ότι ο Σερ Υλεν Πέην ήταν αυτός που τον αποκεφάλισε. Ίσως αν έλεγαν ότι αντί για ζαρντινιέρα, σκόνταψε πάνω σε μια μεγάλη σπάθα να ήταν πιο πειστικοί.

Τελικά οι συμβουλές του Βάρυς περισσότερο κακό έκαναν στο βασίλειο παρά καλό. Ειδικά όταν πρότεινε να αποκεφαλίσουν τον Ένταρντ Σταρκ επειδή ωθούσε τον λαό σε υπερκαταναλωτισμό. ‘Winter sales are coming’ φώναζε και ξεσήκωνε τους αγανακτισμένους. Πως θα αγόραζαν στις προσφορές αφού δεν είχαν λεφτά?. Όχι, όχι. Ο αποκεφαλισμός του Ένταρντ ήταν μεγάλο λάθος, και τώρα η Σάνσα δεν του κάθεται. Έπρεπε να είχαν βρει άλλη λύση.

‘Λεφτά υπάρχουν’, του είχε πει ο Πέτηρ, ‘αυτό να λες στον λαό σου’. Ναι, υπήρχαν σκέφτηκε ο Τζόφρεη, αλλά τα είχε ο θείος του, ο Τίγουιν, και δεν του τα έδινε. Αυτό ήταν το τελικό χτύπημα που δέχτηκε η σχέση του με την Σάνσα Σταρκ και τώρα πρέπει να παντρευτεί την Μάργκαερη, την δευτεράντζα από την Ντόρν που είναι και κωλοπετσωμένη.

Είχε σκεφτεί να απαντήσει στον Πέτηρ ότι ‘λεφτά υπήρχαν, αλλά πριν οργανώσει ο μακαρίτης ο πατέρας του, την κονταρομαχία’. Αυτό το event έβαλε μέσα όλο το βασίλειο. Χάθηκαν άπειρα χρυσά νομίσματα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων των ιπποδρομιών, και τώρα μένουν αναξιοποίητα όλα αυτά τα ακίνητα. Και βρήκαν και ντοπαρισμένα τα άλογα με αποτέλεσμα να αμαυρωθεί η φήμη των Βασιλικών Αγώνων. Ακόμα και ο πισωγλέντης ο Λόρας Τύρελ, ο ιππότης των λουλουδιών, ήταν ντοπέ, αλλά δεν αποδείχτηκε ποτέ γιατί δεν παρουσιάστηκε στην επιτροπή ελέγχου doping. Έπεσε από το άλογο στον Δρόμο του Βασιλιά και δεν πρόλαβε να παραδώσει εγκαίρως δείγμα ούρων. ‘Παπαριές, ψέματα’ είπε ο Τζόφρευ, ήξερε ότι τον κάλυπτε ο θείος του.

Παρά το φιάσκο με τις ιπποδρομίες, ο πατέρας του Τζόφρευ, ο μακαρίτης Ρόμπερτ’ ήταν πιο δημοφιλής από τον ίδιο και αυτό τον εκνεύριζε. Δεν έφταιγε όμως ο Τζόφρευ που ήταν άπειρος (και όχι άσφαλτος) στην πολιτική. Όταν ο πατέρας του ένωσε τα Εφτά Βασίλεια, και όλοι απόκτησαν ενιαίο νόμισμα, κανείς δεν είχε βγει να κλαφτεί. Τώρα το θυμήθηκαν όλοι που ανέλαβε αυτός.

Είχε προσπαθήσει να βρει λύση σε όλα τα προβλήματα αλλά παντού κατέληγε σε αδιέξοδο. Όπως με τους εφοπλιστές Γκρεητζόη (που είχαν πλουτίσει παράνομα κάνοντας λαθρεμπόριο όπλων, δηλαδή σπαθίων φτιαγμένα από λάμα σιδήρου Βαλύριαν). Προσπάθησε να τους φορολογήσει και αυτούς και όλους τους πατριώτες τους, αλλά μετά ανακάλυψε ότι τα Σιδηρά Νησιά είναι φορολογικός παράδεισος. Και οι καταθέσεις τους είναι σε off-shore εταιρείες. Όποτε η μόνη λύση ήταν να φορολογήσει τους αγρότες και την εκκλησία. Αλλά οι περισσότεροι αγρότες είχαν φύγει από το βασίλειο, ύστερα από debate, για να πάνε στην Πέντος και σε άλλες ελεύθερες πόλεις της Ανατολής και να δουλέψουν παίρνοντας και εκεί μισθούς πείνας. Αναγκάστηκε να κάνει και περικοπές στο δημόσιο. Απέλυσε μερικούς αυλικούς και μείωσε την προσωπική φρουρά. Επικίνδυνο ίσως, αλλά έπρεπε να φανεί ότι υποφέρει και αυτός από την οικονομική κρίση και δεν λογαριάζει την προσωπική του ασφάλεια.

Τουλάχιστον όμως στον γάμο του δεν έκανε οικονομίες. Έπιασε το ποτήρι με το κρασί και το έφερε στο στόμα του. Από τα πιο ακριβά κρασιά, από την Ντορν, από το κτήμα Ντάβελς, ύστερα από απαίτηση της γιαγιάς της νύφης. Κοίταξε το ποτήρι, με το κρασί και πριν το πιει σκέφτηκε ‘Ας πάνε κάτω τα φαρμάκια’.