Friday 11 February 2011

Κάντο όπως στην Κρήτη

Πριν χρόνια, ο πατέρας Κρητικού φίλου μου, ενώ οδηγούσε σε έναν μικρό δρόμο, έξω από ένα χωρίο στο πουθενά, στην Κρήτη, συγκρούστηκε με το ημιφορτηγό ενός ντόπιου χωρικού σε μια διασταύρωση. Ο χωρικός ερχόταν από αριστερά, και δεν υπήρχε στοπ. Ο πατέρας του φίλου μου είχε όλο το δίκιο με το μέρος του. Ήταν στα δεξιά, είχε προτεραιότητα, τέλος.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ανάρτηση, κατέβηκε ήρεμα από το αμάξι και πλησίασε το όχημα του χωρικού, που και αυτός ήταν ήρεμος. Σε αντίθεση με την προηγούμενη ανάρτηση, δεν κατέβηκε με εχθρικές διαθέσεις, αλλά για να ανταλλάξει στοιχεία. Στην Κρήτη είναι πολιτισμένοι οι οδηγοί, πώς να το κάνουμε.(Update: Με πληροφορεί ο 'Κρητικός φίλος', ότι αν ποτέ παραθερίσετε στην Κρήτη, το παραπάνω είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Ποτέ μην βγαίνετε από το αμάξι σας γιατί δεν ξέρετε αν ο άλλος οδηγός είναι οπλισμένος ή όχι. Δηλαδή δεν ξέρετε αν είναι Κρητικός ή τουρίστας. Εκτός και αν οδηγάει τζίπ.)

Στην προκειμένη περίπτωση, ο άλλος οδηγός ήταν κρητικός. Είναι σπάνιο, αλλά έτυχε κανείς από τους δυο να μην ήταν οπλισμένος. Ακόμα πιο εξωπραγματικό ήταν ότι και οι δύο οδηγοί μίλαγαν ήρεμα ανταλλάζοντας στοιχεία, κάνοντας την όλη εικόνα σουρεάλ. Στο σημείο αυτό ο πατέρας του φίλου μου αντιλήφθηκε ότι ο χωρικός δεν είχε καταλάβει ότι το σφάλμα ήταν δικό. Θεώρησε λοιπόν σκόπιμο να του υπενθυμίσει τον χρυσό κανόνα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

‘Ξέρετε ήμουν από τα δεξιά, είχα προτεραιότητα, άρα εσείς φταίτε’, του είπε. ΤΟ λάθος ήταν ότι υπέθεσε πως ο κ.ο.κ. εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα ομοιόμορφα. Αλλά προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο στα μικρά χωριά της Κρήτης.

‘Αααα’, του είπε ο χωρικός σαν να κατάλαβε από πού ξεκίναγε η όλη παρεξήγηση σχετικά με την υπαιτιότητα, ‘δεν το κάνουμε έτσι εμείς εδώ!’.

Δεν ξέρω πως συνεχίστηκε ο διάλογος και πως τελικά το ‘έκαναν’ στο χωριό αυτό. Αλλά αυτό που με έμαθε ο Γιάννης, είναι ότι στα χωριά της Κρήτης ο κ.ο.κ. έχει μεταλλαχτεί σε κάτι διαφορετικό. Επίσης με έμαθε ότι στις λαϊκές αγορές μπορείς να αγοράσεις χειροβομβίδες και ότι ένας αγρότης, οργώνει το κτήμα του με ένα προπολεμικό τανκ, αλλά θα κρατήσω αυτές τις ιστορίες για μια άλλη ανάρτηση, όταν ο καιρός θα είναι πιο βροχερός.