Thursday, 3 February 2011

Ελικοπτεράκι


Ελικοπτεράκι ονομάζεται μια διαδεδομένη τεχνική δαχτυλογράφησης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις δημόσιες υπηρεσίες. Έχει τόσο σχέση με το ‘τυφλό σύστημα’ δαχτυλογράφησης όσο έχει η μέρα με την νύχτα, η ύλη με την αντί-ύλη, η γάτα με τον σκύλο, και η κόκα με την κόλα.

Η δακτυλογράφηση σύμφωνα με την τεχνική ‘Ελικοπτεράκι’ γίνεται αυστηρά με ένα δάχτυλο, τον δείκτη. Το δάχτυλο συνήθως αιωρείται πάνω από το πληκτρολόγιο για ένα χρονικό διάστημα 10 ως 15 δευτερόλεπτων, πρώτου μειώσει το υψόμετρο και προσκρούσει στο πληκτρολόγιο. Αν το πλήκτρο που πρέπει να χτυπήσει είναι ένα από τα συλλεκτικά και σπάνια πλήκτρα (\`/.,][΄’;-= q,w z ) τότε ο χρόνος που αιωρείται το δάχτυλο πάνω από το πληκτρολόγιο αυξάνετε δραματικά. Όσο πιο προχωρημένη σε ηλικία είναι οι χρήστες του υπολογιστή, τόσο αυξάνει και ο αριθμός των πλήκτρων που θεωρούνται ‘συλλεκτικά τα οποία πολλές φορές φτάνουν στο σύνολο των πλήκτρων του πληκτρολογίου. Μερικές φορές ακόμα και το ίδιο το πληκτρολόγιο συγκαταλέγεται σε αυτήν την κατηγορία.

Η τεχνική έχει ονομαστεί Ελικοπτεράκι, επειδή το δάχτυλο που αιωρείται απειλητικά πάνω από το πληκτρολόγιο, διαγράφει κυκλικές τροχιές, όσο ο χρήστης αναζητά τις συντεταγμένες του κάθε πλήκτρου που πρέπει να πατήσει. Η κυκλική κίνηση του δαχτύλου θυμίζει τις περιστροφές των ελίκων του ελικοπτέρου, από το οποίο και παίρνει η τεχνική το όνομα της.

Μεγάλη δυσκολία στην χρήση της τεχνικής αυτής, συναντάται όταν ο χρήστης καλεστεί να εντοπίσει πλήκτρο το οποίο παράγει σύμβολο ή γράμμα με την βοήθεια άλλου πλήκτρου (συνήθως το SHIFT). Ο χρόνος εντοπισμού του πλήκτρου αυξάνετε δραματικά, ειδικά όταν ο χρήστης αντιληφθεί ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει και το δεύτερο χέρι του.

Όταν ο χρήστης και δημόσιος υπάλληλος είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος, αντί του δείκτη, χρησιμοποιεί τον παραδείκτη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας.