Wednesday 2 February 2011

Τεχνοφοβία



Όλοι πρέπει να έχετε έναν συνάδελφο που δηλώνει πολέμιος του Ιντερνετ.. Είναι αυτός που είχε κάποτε λογαριασμό στο Facebook αλλά το έκλεισε γιατί δεν θέλει να βλέπουν οι άλλοι τα προσωπικά του δεδομένα. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να μπαίνει με το λογαριασμό της κοπέλας του ή της αδερφής του για να κουτσομπολεύει και να βλέπει τα updates των άλλων (όχι ότι έχω τίποτα εναντίων στο facebook κουτσομπολιό, αλλά τουλάχιστον δεν κρύβομαι πίσω από το δαχτυλάκι μου). Αυτός ο συνάδελφος συνήθως λέει ότι το Facebook είναι φακέλωμα, λες και τον υποχρέωσε κανείς να γράψει όλα τα προσωπικά του στοιχεία. Συνήθως απαντάω ότι τα ίδια έλεγαν και με τους τηλεφωνικούς καταλόγους παλιότερα, αλλά δεν πιάνει την ειρωνεία.

Συνήθως αυτοί οι συνάδελφοι πιστεύουν ότι επειδή μπήκαν στο internet (εννοούν άνοιξαν τον browser), έχουν μάθει τα πάντα για αυτό. Το παράδοξο είναι ότι ενώ από την μια το απεχθάνονται, από την άλλη, ότι μαλακία spam/chain mail λάβουν το θεωρούν αμέσως ευαγγέλιο και άρα αληθινό. Όπως τα email που λένε ότι τα αποσμητικά προκαλούν καρκίνο στο μαστό, ή ότι αν πάρεις ένα sms που λέει ότι αν πατήσεις #34 θα σου κλέψουν τον λογαριασμό της τράπεζας. Είναι από αυτούς που πίστευαν ότι τρια (μερικές φορές πέντε) τεράστια διαστημόπλοια κατευθύνονται στην γη, με καθόλου φιλικές διαθέσεις (sic).

Eίναι αυτός που ακόμα αγοράζει DVD από μαύρους, CD από δισκάδικα, βιβλία από βιβλιοπωλεία, δεν χρησιμοποιεί την πιστωτική του κάρτα στο internet γιατί δεν είναι ασφαλείς οι συναλλαγές (αλλά δεν τον πειράζει να δίνει τον αριθμό της κάρτας του από το τηλέφωνο), και αγοράζει ακόμα έντυπες εφημερίδες. 

Λένε, 'Όλοι την ώρα είναι στα σπίτια τους και δεν βγαίνουν', λέει, και κατηγορεί για αυτό το ιντερνετ. Τα ίδια δεν έλεγαν και για την τηλεόραση το 1980? Ή λένε το άλλο, 'με το internet έχει χαθεί η προσωπική ομιλία, τώρα όλη μιλάνε με email ή με chat', αλλά το ίδιο δεν έλεγαν και για το τηλέφωνο? Έχω καταλήξει ότι απλά θέλουν να γκρινιάζουν για κάτι. Συνήθως πιστεύουν ότι αν πας κόντρα στο mainstream, είσαι πιο μάγκας, όπως παλιά οι μεταλλάδες που όχι μόνο έκραζαν την mainstream μουσική, αλλά αν κάποιο συγκρότημα τους έκανε επιτυχία (πχ Metallica), άρχιζαν να τους κράζουν και αυτούς ως ξεπουλημένους.
 
Ο τεχνοφοβικός συνάδελφος όμως, χτες έκανε την υπέρβαση και ξεστόμισε το παρακάτω. 

Δίνω στο ιντερνετ ένα μήνα ζωής ακόμα’. 

Ύστερα από μαζική καταγραυγή και αγανάκτηση από τους συναδέλφους αναγκάστηκε να αναθεωρήσει. ‘Εντάξει, ένα χρόνο τότε’, αποκρίθηκε.


Πουστιά. Σε ένα χρόνο είναι το 2012, δεν θα μπορέσουμε ποτε να αποδείξουμε αν θα έχει δίκιο ή όχι γιατί θα μας προλάβουν οι Μάγια.