Saturday, 26 February 2011
Η τεχνολογία καλπάζει.
Διάλογος σε γνωστή cafeteria.
'Καλημέρα. Πόσα άτομα είστε?'
'Wifi έχετε?'
'Ναι.'
'Τέσσερα'
Χαίρομαι όταν μπορώ να συνεννοηθώ χωρίς πολλά λόγια. Πριν κανά χρόνο, θα με κοίταγαν σαν να είμαι εξωγήινος (και επίσης θα πήγαινα σε άλλη καφετέρια που και εκείνη μάλλον δεν θα είχε wifi, αλλά τουλάχιστον θα έκανα γνωστή την αποδοκιμασία μου). Ευτυχώς οι επιχειρηματίες ακολουθούν από κοντά την τεχνολογία. Ίσως να φταίει και το οικονομικό κλίμα.
Thursday, 24 February 2011
Ο Καντάφι είναι γκάο-μπίου.
Καντάφι VS 4 Street Fighter Bosses |
Όταν ήταν ήρεμα τα πράματα στην Λιβύη όλος ο δυτικός κόσμος τον υποδεχόταν (αυτόν και τις επενδύσεις του) με ανοιχτές αγκάλες. Ο Ανδρέας δεν έλεγε ότι είναι φίλος του? Αφού και στρατό, στην Ελλάδα τον έβγαλε. Τώρα όμως σιγή. Όπως και τότε, το 1988 όταν ο Καντάφι είχε διατάξει τον βομβαρδισμό επιβατικού αεροπλάνου για παραδειγματισμό, και μετά, με υπέρογκα ποσά αποζημίωσής στους συγγενείς των θυμάτων εξαγόρασε την σιωπή τους, και την ανοχή του δυτικού κόσμου (ή το 1986, ). Όσο για εκείνες τις επενδύσεις των Αράβων, που θα βοηθήσουν και την Ελληνική οικονομία, ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις, μάλλον θα περιμένουμε πολύ ακόμα
In the Imagicon / Too Perfect is Boring
(σίγουρα κλεμμένα από έργα του Φρανκ Φραζέτα ή κατι αντίστοιχο), ήταν πολύ περιγραφικά. Ακόμα και οι τίτλοι των ανθολογιών έχουν γίνει καλτ. Ιστορίες από Παράξενους κόσμους. Ιστορίες με πλάσματα από μέταλλο. Ιστορίες από ονειρικούς κόσμους, και πάει λέγοντας.Ανάμεσα στους συγκραφείς ήταν ο Λαβκραφτ, Κλαρκ Αστον Σμιθ, Παουλ Άντερσον, Χαρλαν Έλισον και φυσικά σχεδόν πάντα και ένα διήγημα του μεταφραστή (συνήθως του Μαστακούρη).
Αργότερα, όταν γνωρίστηκα και με τους άλλους Μάζες, ανακάλυψα ότι όλοι ξέραν τα βιβλία αυτά και μερικοί τα είχαν ακόμα στην βιβλιοθήκη τους.
Μια ιστορία που συχνά αναφέρετε σε διάφορες περιστάσεις (κολλάει με όλα) όταν συναντιόμαστε, είναι η ιστορία In the Imagicon. Στο λινκ που ανακάλυψα μόλις τώρα (και παρέθεσα παραπάνω), μπορείτε να την διαβάσετε όπως την έγραψε ο συγγραφέας, στα αγγλικά, χωρίς να κατακρεουργηθεί από τους μεταφραστές.
Πάρτε και δύο εικόνες για να καταλάβετε τι είναι το Imagicon.
In the Imagicon |
Out of the Imagicon |
When I go down, I go down in flames.
Monday, 21 February 2011
Φοβού το αδηφάγο Χάμστερ
Wednesday, 16 February 2011
Ο Κυνηγός είναι καλύτερη αλληγορική ταινία από τον Μαύρο Κύκνο
Sunday, 13 February 2011
Frustration-Free Packaging
Ήταν μέσα ένα μικρό και κομψό χάρτινο κουτί, και το πρώτο πράμα που παρατήρησα ήταν η ένδειξη 'Certified Frustration-Free Packaging' στο πλάι του κουτιού.
Η ύπαρξη της ένδειξης με άγχωσε λίγο. Δηλαδή αν δεν υπήρχε η ένδειξη θα έπρεπε να εκνευρίζομαι; Τόσο καιρό όλα τα άλλα δέματα που λάμβανα δεν είχαν αυτήν την ένδειξη, αλλά παρόλα αυτά, δεν μου προκαλούσαν αναστάτωση και άνοιγαν εύκολα, χωρίς ψαλίδι και πριόνι.
Προσπάθησα να ανοίξω το κουτί, αλλά δεν έβρισκα από που. Στα άλλα δέματα απλά έσκιζα με δύναμη το πάνω μέρος του κουτιού, αλλά σε αυτό το κουτί δεν υπήρχε κάποια άκρη που μπορούσες να σκίσεις. Άρχισα να το γυρίζω στα χέρια μου όλο και πιο γρήγορα, προσπαθώντας να βρω λύση στον γρίφο. Ο Φώντας κατάλαβε ότι είχα αρχίσει να εκνευρίζομαι και μου πρότεινε να τραβήξω ένα σκοινάκι που είχε στην μέση της μίας πλευράς (όπως στα κουτιά με τα μπισκότα), και το κουτί άνοιξε εύκολα. Μάλλον αυτό ήταν το frustration-free σκοινάκι, αλλά με εμένα απέτυχε.
Όταν ο Φώντας είδε το kindle, μου είπε ότι μοιάζει με το kindle 2 και όχι το kindle 3, που είχα παραγγείλει. Δεν ήξερα πως να αναγνωρίσω το kindle 2 από το kindle 3, γεγονός που άρχισε να με εκνευρίζει. Έκανε ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα με το blackberry του όσο προσπαθούσα να βρω στις προδιαγραφές αν όντως είχα πάρει το kindle 3, και τελικά με καθησύχασε ότι ήταν αυτό που ήθελα. Πάντως στο βιβλιαράκι των οδηγιών πάντως η Amazon δεν γράφει πουθενά ότι είναι το Kindle 3 (η ονομασία αυτή είναι ανεπίσημη από τα sites, δεν το ήξερα). Η Αmazon το έχει ονομάσει Kindle. Αυτό με εκνεύρισε. Όταν έφυγα για να πάω σπίτι, ανακάλυψα ότι είχαν διπλοπαρκάρει και δεν μπορούσα να ξεπαρκάρω, και μετά ένας οδηγός μπροστά μου πήγαινε σαν κότα και δεν μπορούσα να τον προσπεράσω, και ένας άλλος μου έκανε σφήνα. Γενικός εκείνη την μέρα τα νεύρα μου έγιναν τσατάλια.
Friday, 11 February 2011
Κάντο όπως στην Κρήτη
Wednesday, 9 February 2011
The eye of the beholder
Monday, 7 February 2011
Ο εφιαλτικός Σαλαμπαμπίσης
Πρέπει να ήταν ένα καλοκαίρι, γύρω στα τέλη του 80, τότε που ακόμα πήγαινα στο χωρίο του πατέρα μου. Το επόμενο φθινόπωρο μου αγόρασε έναν Amstrad γιατί του είχα πει ‘ότι θα με βοηθήσει στο σχολείο’. Τα επόμενα καλοκαίρια έπαιζα το 'Master of Kung Fu', αντί να περνάω την μέρα στους αγρούς κάτω από τον ήλιο και το βράδυ να κοιμάμαι ιδρωμένος και να ακούω τα τζιτζίκια. Και ΄δεν είχε πει ψέματα. Το Master of Kung Fu με βοήθησε πολύ στο σχολείο και στους τσακωμούς στα διαλείμματα. Ίσως να αγόρασαν και τα άλλα παιδιά Amstrad, γιατί από ότι έμαθα, ούτε αυτά πήγαν ξανά στο χωριό. Ίσως όμως να ήταν κάτι άλλο. Το σίγουρο ήταν πάντως, ότι το χωριό νέκρωσε και τώρα πια βλέπεις μόνο κάτι γέρους.
Πάντως, την τελευταία φορά που πήγα, είχε ακόμα παιδιά που έπαιζαν τα μεσημέρια στα ερημωμένα σοκάκια του χωριού, κάτω από τον καυτό ήλιο. Ένα τέτοιο μεσημέρι ήταν που άκουσα ένα παιδάκι να τσακώνεται με ένα άλλο και να του λέει με θυμό 'Είσαι ένας Σαλαμπαμπίσης!'.
Κοκάλωσα. Προς στιγμή νόμιζα ότι παράκουσα, αλλά είχα κάνει λάθος, γιατί το άλλο παιδάκι γύρισε στο πρώτο και οργισμένο είπε, ‘Ποιον είπες Σαλαμπαμπίση? Εμένα?’.
‘Ναι, εσένα!’, απάντησε και αμέσως έβαλε τα χέρια μπροστά στο πρόσωπό του για να αμυνθεί από την ξαφνική επίθεση του δεύτερου παιδιού.
Είχα μείνει αποσβολωμένος να κοιτάω την ξαφνική έκρηξη βίας που λάμβανε χώρα μπρος στα μάτια μου. Ποίος ήταν αυτός ο Σαλαμπαμπίσης, που και μόνο το άκουσμα του μετέτρεπε τα παιδιά του χωριού σε φονικές μηχανές βίας και τρόμου. Ακόμα και εγώ ανατρίχιασα όταν άκουσα το όνομα αυτό. Μου θύμισε μια ιστορία του Χάουρντ Φιλιπς Λάβκραφτ που μίλαγε για την επιστροφή του καταραμένου Σαρδανάπαλου. Ήμουν μικρός τότε, αλλά είχα αντίληψη του μεγέθους της φρίκης που περιέγραφε ο Λαβκραφτ, και να που τώρα την συναντούσα μπροστά μου. Κρύος ιδρώτας με έλουσε. Η σκηνή που εξελισσόταν μπροστά μου ήταν φρικιαστική. Το γεγονός ότι ήταν μέρα μεσημέρι, με τα τζιτζίκια να τιτιβίζουν κάτω από τον ήλιο έκανε το περιστατικό πιο τρομακτικό. Η φρίκη και ο τρόμος κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν κρυφτεί υπό το ύπουλο πέπλο της νύχτας, και την ημέρα θα λέγαμε πως όλα φαίνονται τρομακτικά από την έλλειψη του φωτός. Αλλά τώρα που ήταν μέρα, πια θα ήταν η δικαιολογία μας?
Εξακολουθούσα να κοιτάω τα παιδιά να κυλιόνται στο χώμα, να φτύνουν και να χτυπιούνται, να πετάνε χώματα στα πρόσωπα τους. Αλλά λένε πως αν κοιτάξεις την άβυσσο κατάματα, σε κοιτάει και αυτή. Τα παιδάκια, και δεν ξέρω αν μου επιτρέπεται να ονομάσω τα κτήνη αυτά ‘παιδάκια’, σταμάτησαν να χτυπιούνται τόσο ξαφνικά όσο είχαν αρχίσει, και σαν να είχαν συνεννοηθεί με τηλεπαθητικά κύματα σκέψεις γύρισαν να με κοιτάξουν.
Το έβαλα στα πόδια, χωρίς ποτέ μου να κοιτάξω πίσω. Μπήκα στο σπίτι του παππού, και έβαλα την πλάτη μου κόντρα πίσω από την πόρτα. Αφού βεβαιώθηκα ότι δεν με είχαν ακολουθήσει πήγα το δωμάτιο μου και δεν βγήκα μέχρι το επόμενο πρωί.
Ο Σαλαμπαμπίσης όμως κατάφερε και τρύπωσε στα όνειρα μου. Ήταν ένα ψηλό, ανθρωπόμορφο πλάσμα, φορούσε μαύρο κουστούμι και καπελάκι, και είχε υπερβολικά μακριά χέρια και πόδια. Και πάντα ήταν καλυμμένο στην σκιά. Στεκόταν πότε στην άκρη του δρόμου, πότε σε μια γωνία, πότε πίσω από ένα δέντρο και με κοίταγε χωρίς να μιλάει ή να κουνιέται. Αλλά ήξερα ότι όπου και να πήγαινε, δεν θα κατάφερνα να ξεφύγω από το βλέμμα του.
Το πρωί που ξύπνησα, στην τραπεζαρία ήταν ο παππούς μου μαζί με τον παπά του χωρίου. Οι παπάδες πάντα με τρόμαζαν με τα μακριά μαύρα ρούχα τους, τα γένια, το παράξενο μαύρο καπέλο και τις χοντρές κοιλιές τους, αλλά εκείνη την ημέρα η παρουσία του παπά με χαροποίησε ιδιαιτέρως. Για ένα πράγμα ήμουν σίγουρος. Όσο τρομακτικοί και να ήταν οι παπάδες, ο Σαλαμπαμπίσης ήταν τρομακτικότερος. Και οι παπάδες σίγουρα ήταν οι ορκισμένοι αντίπαλοι του, όπως ήταν αντίπαλοι και με τον Σαρδανάπαλο.
Οι ελπίδες μου όμως εξανεμίστηκαν, όταν μου απάντησαν ότι δεν ήξεραν ποίος ήταν ο ‘Σαλαμπαμπίσης’ και ότι τον άκουγαν πρώτη φορά. Πόσο ισχυρός πρέπει να ήταν ο Σαλαμπαμπίσης, σκέφτηκα, για να έχει καταφέρει να κρατήσει την ύπαρξη του κρυφή ακόμα και από την εκκλησία, που τα βλέπει όλα?
Μάζεψα το θάρρος μου και αποφάσισα να επισκεφτώ το καφενείο του χωριού. Θεωρούσα αδύνατο να μην ξέρει κανείς τι είναι αυτό το ον και πως μπορώ να το καταπολεμήσω. Στα μέσα του δρόμου όμως συνάντησα τους γόνους, τους σπόρους του Σαλαμπαμπίση, τα δύο κολασμένα παιδάκια από χτες. είχαν λύσει τις διαφορές τους, ή ήταν υπό την επιρροή του Σαλαμπαμπίση, γιατί ήταν συμφιλιωμένα. Όταν με είδαν άρχισαν να τρέχουν προς το μέρος μου. Άρχισα να τρέχω και εγώ, προσπαθώντας να προσθέσω όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα στην απόσταση μου από αυτούς. Σε μια στροφή μάλιστα παραλίγο να συγκρουστώ με ένα άλλο παιδάκι, γιο ενός ντόπιου που είχε φύγει για την Αμερική από μικρή ηλικία και εκεί έκανε μεγάλη περιουσία. Κάθε καλοκαίρι ερχόταν με τα παιδιά του, τα λέγαμε ‘αμερικανάκια’ στο χωριό για διακοπές.
‘Γουάτ δη φακ ρε καραγκιόζ’?’, μου φώναξε. Συνήθιζε να μπλέκει τα αμερικάνικα με τα ελληνικά, και αρκετά παιδάκια τον μιμούνταν χωρίς να ξέρουν τι σημαίνουν οι ‘ξενες’ λέξεις που χρησιμοποιούσαν. Αλλά δεν σταμάτησα να ζητήσω συγνώμη.
‘Τρέχα Τζόννυ να σωθείς!’, του φώναξα. Αλλά αντί να με ακολουθήσει προς την σωτηρία, έμεινε πίσω και με κοίταγε που χανόμουν στον ορίζοντα.
Από την στροφή που είχα περάσει, εμφανίστηκαν και τα άλλα δύο δαιμονισμένα παιδάκια. Όπως και εγώ, ούτε και αυτά είχαν δει το Τζόννυ. Αλλά αυτά δεν κατάφεραν να τον αποφύγουν και όλοι μαζί σωριάστηκαν στο έδαφος.
‘Σαν οφ εη μπιτς!’, βλαστήμισε ο Τζόννης. Η αντίδραση των παιδιών ήταν χαρακτηριστική και ταυτόχρονα τα λόγια του Τζόννυ έλυσαν το μυστήριο της ταυτότητας του Σαλαμπαμπίση και της προέλευσής του.
‘Ποιον είπες Σαλαμπαμπίση ρε?’, είπε το ένα ενώ το δεύτερο έλεγε με αηδία και μίσος ‘Ρε, δεν σου έχω πει να μην με λες ‘Σαλαμπαμπίση? Εσύ είσαι ο Σαλαμπαμπίσης, γκαντέμη!’.
Sunday, 6 February 2011
Thursday, 3 February 2011
Ελικοπτεράκι
Wednesday, 2 February 2011
Online αγορές
Τεχνοφοβία
Πουστιά. Σε ένα χρόνο είναι το 2012, δεν θα μπορέσουμε ποτε να αποδείξουμε αν θα έχει δίκιο ή όχι γιατί θα μας προλάβουν οι Μάγια.
Tuesday, 1 February 2011
Μα (Π)ΟΤΕ όμως....
Δευτέρα πρωί, στην δουλε(ί)α, με όσο το δυνατόν περισσότερο να έχεις προσπαθήσει τον εαυτό σου ότι δεν “είναι και τόσο άσχημα, θα περάσει”, και χτυπάει το εσωτερικό σου τηλέφωνο – η γυναίκα – και σκέφτεσαι “τι μπορεί να πάει χειρότερα σήμερα”, και σου ανακοινώνει…
“Γιώργοοοοοοοοοοο, δεν έχουμε Ιντερνετ….” Αναλογιστείτε για λίγο το βάρος αυτής της δήλωσης…
Ξεκινάμε τα κλασικά, βγάλε από το ρεύμα το router, κάνε το ένα, κάνε το άλλο … αλλά τίποτα. Δεν λέει να συγχρονίσει το DSL με τίποτα. “Και τι θα κάνω εγώ τώρα, -μου λέει- πως θα ακούσουμε παιδικά τραγουδάκια από το youtube για να ηρεμήσει το μωρό, πως θα μαλακιστώ εγώ όσο το παιδί κοιμάται?”
Και αφού είχα βάλει ήδη στο πίσω μέρος του μυαλού μου τους βαρύγδουπους προβληματισμούς της γυναίκας μου, όπως ήταν φυσιολογικό άρχισα να σκέφτομαι τι θα κάνω σήμερα το βράδυ ΕΓΩ όταν γυρίσω σπίτι? Κρύος ιδρώτας, ταχυπαλμία, η κρίση πανικού ήταν κοντά… ηρέμησε λέω, θα την βρεις την άκρη.
Όταν έφτασα σπίτι λοιπόν, ξεπέρασα τα τυπικά με συνοπτικές διαδικασίες (γυναίκα είσαι καλά? Το παιδί έφαγε? Κοιμήθηκε? Όλα οκ… καλώς) και κλείνομαι στο γραφείο μου για να αντιμετωπίσω το θηρίο.
Το λαμπάκι αναβόσβηνε, αλλά δεν σταμάταγε, προσπαθούσε ανελλιπώς να συγχρονιστεί… χιλιάδες ιδέες-combinations πέρασαν από το μυαλό μου ως προς το τι μπορεί να φταίει. Ας ξεκινήσω με τα βασικά λέω… για να μην μακρηγορώ, δεν είμαι άσχετος με τον χώρο, ξέρω και μπορώ να εντοπίσω το πρόβλημα μετά από σχετική διερεύνηση, αφού εξάντλησα όλες τις πιθανότητες ότι δεν είναι δικό μου λάθος, αποφάσισα ότι πρέπει να ειδοποιήσω τον μέγα το όνομα σου ΟΤΕ.
Η πρώτη κυριούλα που βγήκε στο τηλέφωνο, μου είπε να τσεκάρω τα φιλτράκια, να απομονώσω την γραμμή και να συνδέσω μόνο το router επάνω. Προσπάθησα ευγενικά να της εξηγήσω ότι μιλάει σε άνθρωπο του χώρου, να αφήσει την checklist που έχει μπροστά της και απλά να ανοίξει το πρόγραμμα να μου πει τι βλέπει, αν συνδέομαι σε αυτούς τι νούμερα attenuation, SNR κλπ τις δίνει για να εντοπίσω το πρόβλημα.
Με τα πολλά το έκανε, και μου λέει “ΚΥΡΙΕ, η ταχύτητα που λαμβάνεται από εμάς φαίνεται ένα ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ νούμερο!!!!!!” -με φοβερή έκπληξη-… είμαι προύχος της απαντάω, και μου δίνει παραπάνω ο ΟΤΕ εμένα, μετά την ειρωνεία μου, της εξήγησα ότι τα βλέπει σε bits στο πρόγραμμα της για αυτό και της κάνει εντύπωση.
Αφού λοιπόν πήρα ότι ήθελα από αυτήν και είδα ότι είναι οκ τα νούμερα που ήθελα, ευγενικά –πάντα- της το έκλεισα στα μούτρα.
Μετά πήρα στις βλάβες, 2ο φρούτο στο τηλέφωνο, για κάντε ένα reboot μου λέει στο router, θα το κάνω του λέω, αφού εσύ μου κάνεις ένα reset την γραμμή… αφού συμφωνήσαμε και μου έκανε reset την γραμμή, ευγενικά του το έκλεισα στα μούτρα, πριν κάνω reset to router – mouahahaha - .
Καλά πάμε λέω, πρέπει να μιλήσω με το connxTV, εκεί θα είναι το πρόβλημα, το έχω εντοπίσει … τηλεφωνώ λοιπόν στις βλάβες του connxTV, όπου τους ενημερώνω για το πρόβλημα και μου απαντούν «Βεβαίως κύριε, θα δούμε το πρόβλημα σας κατά προτεραιότητα, μιας και οι πελάτες του connxTV απολαμβάνουν ξεχωριστές υπηρεσίες».
Αισθάνθηκα παιδί άλλου θεού! Μου είπε μάλιστα ότι το ποιο πιθανό είναι να έχει λυθεί το πρόβλημα την επόμενη ώρα! Δεν είναι δυνατόν λέω! Δεν είμαι στην Ελλάδα! - και τον πίστεψα ο μαλάκας, η επόμενη ώρα έχει γίνει επόμενη μέρα, η επόμενη μέρα έχει πλέον γίνει τις επόμενες 2 μέρες, ναι αλλά κάπως έτσι ηρέμησα και εγώ και προσγειώθηκα και πάλι στην πραγματικότητα, και λέω εδώ είμαστε , δεν άλλαξε, ούτε πρόκειται να αλλάξει ποτέ τίποτα.
Δεν λυπάμαι εμένα που ξέρω και 2 πράγματα και θα την βρω την άκρη αργά ή γρήγορα… λυπάμαι όμως τον συνάνθρωπο μου που δεν έχει ιδέα που πάει το καλώδιο του router και θα τους καλέσει να τους πει «πατάω να ανοίξει το ιντερνετ και δεν βλέπω τίποτα», και μετά από 2 -3-5-10 μέρες θα μιλάει ακόμα με την πρώτη κυριούλα που ανέφερα παραπάνω και θα τον καθοδηγεί να βγάλει και να αλλάξει όλα τα φιλτράκια σπίτι του, να ξεγυμνώσει όλα τα καλώδια και να βάλει καινούρια, να αγοράσει καινούριο router τηλέφωνα κλπ., και άμα δεν τα λύσει με όλα αυτά μήπως να αλλάξει και σπίτι να πάει να μείνει σε κανά DSLAM ποιο κοντά – και αφού τα κάνει όλα αυτά, θα πάρει στον "εμπειρία" από τις βλάβες που θα τον παραπέμψει να κάνει reboot το router, το PC του, το μυαλό του, την ζωή του προκειμένου να παίξει, και άμα δεν πιάσει και αυτό – θα τον παραπέμψουν στα "γατόνια" τους τεχνικούς, που θα έρθουν σπίτι του και μετά από 3 ώρες διερεύνησης (καυλάντισμα, καφές, τσιγάρο, διάλειμμα για φαΐ, ) θα του ανακοινώσουν ότι έχει πρόβλημα στην εσωτερική καλωδίωση και θα πρέπει να καλέσει ηλεκτρολόγο για να του αλλάξει όλα τα καλώδια, ή άμα επιθυμεί να επέμβουν αυτοί «μαγικά» και να του το φτιάξουν με 20 ευρώ και ένα φραπέ.
Γιατί ρε σάπιοι δεν λέτε από το 1ο τηλεφώνημα «κύριε, δώστε στον τεχνικό μας 20 ευρώ κατά την επίσκεψη που θα γίνει αύριο, και θα λυθεί το πρόβλημα σας.»
ΧΑΜΟΥΡΕΣ!!!!