Tuesday 18 January 2011

H MAZA αναλύει; Να τι φταίει για την Οικονομική Κρίση.

Η Μάζα εξηγεί τα αίτια της κρίσης.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Κατηγορήθηκαν τα Golden Boys, οι τράπεζες, οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και η Κίνα. Αλλά οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με online games, και η Μάζα έχει ασχοληθεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε, ξέρει την απάντηση.

Η οικονομική κρίση οφείλεται στο World of Warcraft.

2 δεκαετίες πιο πριν ενα απλό PC ήταν αρκετό για να παίξεις τα text Multi-User Dungeons (MUDs). Από εκεί και μετά συνεχώς οι απαιτήσεις αυξάνονταν. Κάθε χρόνο έβγαινε και ένα νέο online game που ζητούσε όλο και καλύτερο εξοπλισμό. Το Meridian 59 με τα υποτυπώδοι γραφικά, το Asheron’s Call, το Everquest 1 kai 2, Star Wars Galaxies.

Το text αντικαταστήθηκε από τα γραφικά, άρα όλοι έπρεπε να πάρουν μια κάρτα γραφικών για να μην μείνουν πίσω. Μετά ήρθαν τα 3d γραφικά και οι downloadable clients. Άρα έπρεπε να γίνουν αγορές σκληρών δίσκων και add-on 3d graphic cards. Μετά καλύτερη κάρτα ήχου, και νέο υπολογιστή εξαρχής για να υποστηρίζει τους νέους επεξεργαστές Ηχεία για surround ήχο, πιο μεγάλη οθόνη. Από 15 inches σε 17, και μετά 19. Μετά από λίγο έπρεπε να αγοράσουμε widescreen οθόνες για να παίζουν σωστά τα widescreen in-game movies. Τα isdn modems έπρεπε να αντικατασταθούν με dsl routers. Κάθε 6 μήνες γινόταν αναβάθμιση ενώ τουλάχιστον περιφερειακού και κάθε ενάμιση χρόνο αναβάθμιση ολόκληρου του υπολογιστή για να μην μείνουν οι χρήστες πίσω από τις εξελίξεις. Το χρήμα άλλαζε χέρια και η οικονομία άνθιζε.

Μέχρι που 2004 κυκλοφόρησε το World of Warcraft.

Η επιτυχία ήταν τεράστια. Σημειώθηκε ρεκόρ συνδρομητών και κάθε 2-3 χρόνια έβγενε ένα expansion ως σήμερα. Για να μπορούν να παίζουν όσον το δυνατών περισσότεροι, οι απαιτήσεις του παιχνιδιού έμειναν σχεδόν σταθερές. Ένας υπολογιστής του 2004 μπορεί ακόμα να παίξει άνετα το παιχνίδι σήμερα, μετά από 7 χρόνια. Με λίγα λόγια, κανείς δεν χρειάζεται να αγοράζει καινούργια περιφερειακά.

Δεν είναι μόνο όμως το βούλιαγμα της βιομηχανίας των υπολογιστών, που από μόνη της είναι καταστροφική για της παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα μειώθηκε και η εργατικότητα και αποδοτικότητα το εργαζομένων.

Οι περισσότεροι ξενυχτάνε τα βράδια και όταν πηγαίνουν για δουλειά πάσχουν από έλλειψη ύπνου. Όχι μόνο η αποδοτικότητα τους είναι μειωμένη, αλλά κάνουν και τεράστια λάθη (ανοσιουργήματα) κατά την εργασία τους. Εκτώς και αν χαζεύουν στο internet για τακτικές και κόλπα για το World of Warcraft ώστε να κερδίσουν χρόνο και όταν πάνε σπίτι να είναι έτοιμοι για το raid. Τα διαλείματα μισής ώρας, έχουν πλέον ξεπεράσει την μια και δύο ώρες, γιατί συναντάνε στην κουζίνα άλλους παίκτες του World of Warcraft (WoW), και συζητάνε τις τελευταίες τακτικές ή και νίκες. Στην χειρότερη περίπτωση ανακαλύπτουν ότι ανήκουν σε διαφορετική παράταξη.

Όσον αφορά το κοινωνικό υπόβαθρο της κρίσεις, δεν είναι λίγες οι φορές που ομάδες διαφορετικών παρατάξεων του WoW έχουν προκαλέσει συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές στο κέντρο της πρωτεύουσας (Δεκεμβριανά). Η κοινωνική συνοχή έχει χαλαρώσει. 
Τέλος τα δημόσια ταμεία έχουν πληγεί βαθύτατα από το WoW. Οι συνδρομητές ξεχνάνε να κάνουν σεξ (στον πραγματικό κόσμο), με αυξάνετε η υπογεννητικότητα και η Ελλάδα να μετατρέπεται σε χώρα γερόντων. Τα ταμεία δεν μπορούν να βρουν έσοδα από νέους εργαζόμενους και ταυτόχρονα τα έξοδα για συντάξεις αυξάνονται.

Κύριοι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της αποκάλυψης του Ιωάννη. Η οικονομία καταρρέει Όχι. Έχει ήδη καταρρεύσει Οι Hi-tech industires πεθαίνουν έναν αργό θάνατο. Η παραγωγικότητας έχει εκμηδενιστεί, δεν υπάρχει πια κοινωνική συνοχή και η αύξηση του πληθυσμού της χώρας έχει πάρει αρνητικό πρόσημο. Ο Μεσαίωνας είναι το μέλλον που βρίσκεται μπροστά μας. Κρύψτε τα βιβλία και τις παρθένες. Προστατέψτε την περιουσία σας. Δημιουργήστε αποθέματα φαγητού και γυμναστείτε ώστε να τρέχετε πιο γρήγορα από τις παρθένες, γιατί θα κυνηγήσουν και εσάς. Ειδικά αν έχετε κρύψει όλες τις παρθένες. Αμπαρώστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

Το μέλλον θα είναι εφιαλτικό. Αν δεν θέλετε να ζήσετε σε αυτήν την δυστοπική πραγματικότητα μια μόνο λύση υπάρχει.

Για όνομα του Θεού και της Παναγίας, σταματήστε την συνδρομή του WoW. Πετάξτε τα CD στο κάδο των αχρήστων.  Για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας.