Wednesday 17 October 2012

Κρητικοί στον Στρατό



Οι κρητικοί στο στρατό έχουν άσχημη φήμη. Γενικώς δεν τους εμπιστεύονται και τους θεωρούν κλέφτες. Ποτέ δεν θα δείτε κρητικό να φυλάει αποθήκη. Ακόμα και όταν μας έβαζαν να καθαρίσουμε τις κάνεις των όπλων στις αποθήκες, ο διοικητής πάντα έλεγε ‘Οι κρητικοί να μείνουν έξω’.

Όταν υπηρετούσα στην Λήμνο, και δεν ξέρω πως τους ήρθε, αλλά είχαν βάλει έναν κρητικό να φυλάει 2 φουσκωτά σκάφη του στρατού στο λιμάνι του νησιού. Ο κρητικός είχε πιει ρακί μια Κυριακή, και για να κάνει φιγούρα σε κάτι γκομενίτσες, καβάλησε το φουσκωτό και άρχισε να κάνει βόλτες στο λιμάνι και να βρέχει με τα απόνερα τους περαστικούς στην προβλήτα. Ένας απόστρατος αξιωματικός που τον είδε όμως πήρε τηλέφωνο τον διοικητή του στρατοπέδου. Του είπε ότι ένας δικός του "κάνει μαγκιές". Ο διοικητής έξαλλος, πήγε στο στρατόπεδο κυριακάτικα και μετά στο λιμάνι για να ρίξει καμπάνα. Όταν τον βρήκε, τον απείλησε με στρατοδικείο αλλά έκανε και την μαλακία να τον ρωτήσει:

«…ΠΩΣ ΣΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ!»

Η απάντηση του κρητικού πρέπει να του ανέβασε στο μέγιστο την ήδη ανεβασμένη πίεση του:

«Ήθελα να δαμάσω τσα κύματα, κυρ Διοικητά!»


(Οι κρητικοί, πέρα από την φήμη ότι κλέβουν, πρέπει να έχουν και γερά δόντια στο στρατό. Ο κρητικός τιμωρήθηκε μόνο με 20ήμερη φυλάκιση).