Wednesday 8 June 2011

Βασικά με λένε Γκάβλα.

Ένα από τα πρώτα διαδικτυακά και διαδραστικά ηλεκτρονικά παίγνια που είχα την τύχη να ασχοληθώ ήταν το ArcticMUD. Χωρίς γραφικά, μόνο κείμενο, μαζί με άλλους παίκτες μαχόμουν εναντιών μυθικών τεράτων και ιμπεριαλιστικών και παγανιστικών ορδών, στον φανταστικό κόσμο του Dragonlance.

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε όμως να κάνεις, πριν ξεκινήσεις το παιχνίδι, ήταν να διαλέξεις ένα όνομα για τον χαρακτήρα που θα παίξεις. Οι φίλοι μου με είχαν προειδοποιήσει να αποφύγω ονόματα σαχλά και παιδικά όπως αυτά που είχαν κάτι ελληναράδες. Ονόματα όπως Epsilonennea, Trismegistos, Hyacinth, Vegos, Ravager, Savager, Polemistaras, Hnoudotos, Davelis, Fourka Pamakaristos, Sarkovoros, Xristodoulos (οι τελευταίοι ήταν παπάδες). Επειδή η θεματολογία του κόσμου θύμιζε έντονα τον κόσμο της Μέσης Γης του Tolkien, προσπάθησα να επιλέξω ένα όνομα που να ταιριάζει με το κόσμο και να μην χαλάει το ‘αίσθημα της διείσδυσης (immersion) των άλλων παικτών όταν το διαβάζουν. Έχοντας ως υπόδειγμα και παράδειγμα το όνομα του ξωτικού Legolas του Tolkien, αποφάσισα το όνομα που θα επέλεγα να έχει και αυτό κατάληξη σε –as. Θεωρούσα ότι προσδίδει έναν συγκεκριμένο προφίλ στον δεύτερο εαυτό μου, μια ψυχρή προσήλωση στην υπεράσπιση του δικαίου αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Πάτησα ορισμένα τυχαία γράμματα, για να ολοκληρωθεί το όνομα (έχοντας ήδη το A,S ως κατάληξη) και κοίταξα στην οθόνη.

Και το όνομα αυτού: G A V L A S  

Gavlas λοιπόν. Ένα όνομα που θα σπέρνει τον τρόμο. Gavlas, o τιμωρός του εγκλήματος, ο υπερασπιστής του δικαίου, ο υπέρμαχος της δικαιοσύνης, της ισονομίας, της τέχνης και της ειρήνης. Ο προστάτης των αδύνατων. Μου άρεσε πολύ το όνομα αυτό. Τα κατορθώματα του Gavla άρχισαν να γίνονται γνωστά και πέρα από το παίγνιο. Οι θαυμαστές του είχαν αρχίσει να τα συγκεντρώνουν σε ανθολογίες ονομάζοντάς τες ‘Gavlirilion 1,2 και 3’. Το όνομα αυτό, όταν σταμάτησα το ArcticMUD, άρχισα να το χρησιμοποιώ κατά κόρων γράφοντας μια λαμπρή ιστορία και σε άλλα διαδικτυακά παίγνια. Παίγνια όπως το Eve Online και το World of Warcraft.

Όμως μαζί με την φήμη, έρχεται και ο φθόνος.

Πολλοί μίσησαν το γεγονός ότι ο Gavlas ήταν όλα αυτά που δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι αυτοί. Μίσησαν το γεγονός ότι ένας χαρακτήρας περιλάμβανε όλα τα ιδανικά που αυτοί προσπαθούσαν να ξεριζώσουν και να ποδοπατήσουν. Προσπάθησαν να τον διαβάλουν και να τον αποκλείσουν από τα διαδικτυακά παίγνια, στέλνοντας μάλιστα ακόμα και emails στην blizzard, γεμάτα ψευδή κατηγορίες και τραγελαφικούς ισχυρισμούς.

Αυτό όμως που με πείραξε περισσότερα, και προς στιγμή με ώθησε να τα παρατήσω όλα, ήταν το γεγονός ότι παίκτες της αντίπαλης παράταξης, αλλά ίδιας εθνικότητας με εμένα, ΕΛΛΗΝΕΣ, ισχυρίστηκαν, (και πιστέψτε με, γελάω ακόμα και τώρα που το γράφω, μετά από χρόνια), ότι Gavlas στα Ελληνικά είναι μια βρισιά. Απαιτούσαν δε τον αποκλεισμό μου από το παιχνίδι ή την αλλαγή του ονόματος μου, διότι αυτό τους προσβάλει ως παίκτες, άτομα, και Έλληνες, απόγονους του Περικλή.

Είχα ακούσει για παρόμοια περιστατικά. Στο ArcticMUD, ήταν ένας Ρώσος παίκτης με όνομα Spirmi. Ήταν άριστος στην τεχνική του pking (player killing) και όλοι τον έτρεμαν. Ακόμα και ο Gavlas, όταν τον συναντούσε, δεν μπορούσε παρά να γνέψει το κεφάλι, σαν ένδειξη αναγνώρισης της αξίας του. Τελικά, οι εχθροί του, κατάφεραν να πείσουν τους Coders να τον διαγράψουν από το παιχνίδι γιατί ισχυρίστηκαν ότι Spirmi στα Ρώσικα σημαίνει Σπέρμα.

Αν και με έπνιγε το δίκιο, δεν ήθελα να ρισκάρω να χαθεί ο Gavlas στην ανυπαρξία λόγω της διαγραφής του. Θα αναγκαζόμουν να πω ακόμη και ψέματα, προκειμένου να αποδείξω ότι καμία σχέση δεν έχει το όνομα Gavlas, με αυτό που με κατηγορούσαν.

Άρχισα να ψάχνω σε εφημερίδες και συγγράμματα για ανθρώπους που λέγονταν Gavlas, για να τους αποδείξω ότι είναι υπαρκτό όνομα, και όχι υβριστικός όρος. Και πράγματι, είχα δίκιο. Το όνομα Gavlas είναι συνυφασμένο με ιδανικά και ιδεώδη. Ακριβώς όπως το είχα φανταστεί. Παρακαλώ διαβάστε:

Αθλητικό ιδεώδες: Antonin Gavlas. Czech table-pennis tennis-player
Ομαδικό πνεύμα: Brian Gavlas, head coach
Υπερασπιστής του αδύνατου: Cole Gavlas, advisory services.
Αλλά και άνθρωπος της Επιστήμης: Heather Gavlas, μαθηματικός

Τελικά δεν χρειάστηκε να αποδείξω την αθωότητα μου. Κανείς από τους developers της Blizzard δεν πείστηκε από τα ψεύδη των haters (are gonna hate). Παρόλα αυτά, εγώ είχα και δεύτερη ασφαλιστική δικλείδα. Στην χειρότερη περίπτωση θα άλλαζα και όνομα. Kavlas με Kappa. Του έλειπε η βαρβατίλα του ‘G’, αλλά δεν ακουγόταν και τόσο άσχημο.