Wednesday 7 July 2010

Short Maza Cyberpunk Fiction (από μια νέα πολλά υποσχόμενη μορφή του χώρου)

Χτες είδα το trailer του Deus Ex 3, ένα cyberpunk rpg-fps. Με επηρέασε αρκετά, και ως homage πάρτε το παρακάτω short fiction

Ο ουρανός είχε το χρώμα της οθόνης τηλεόρασης όταν είναι συντονισμένη σε ένα νεκρό κανάλι. Βαρετό χρώμα. Η περιφερειακή όραση του Ν1κ0 ήταν όμως γεμάτη χρώματα, πληροφορίες, συναγερμούς και ενδείξεις που αναβόσβηναν με υπνωτικό ρυθμό. Οι πιο πολλές ενδείξεις αφορούσαν τα επικίνδυνα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα του. Δεν είχαν περάσει πέντε μέρες από όταν έκανε την εγχείρηση για να βάλει τα aug-real εμφυτεύματα. Τόσες πληροφορίες ταυτόχρονα είχαν αρχίσει να του δημιουργούν πονοκέφαλο. Οδηγούσε το αμάξι του με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ ανά ώρα. Φοβόταν να σκεφτεί πόσες ευροδραχμές έκαιγε σε κύτταρα μεμβρανών ανταλλαγής πρωτονίων κάθε φορά που πάταγε το γκάζι. Προσπάθησε να αγνοήσει τα χτυπήματα από το πορτ-μπαγκάζ και εστίασε την προσοχή του στις προφορικές οδηγίες του υπολογιστή πλοήγησης προκειμένου να αποφύγει τους δρόμους που γίνονταν επεισόδια της Αθηναϊκής Αστυνομίας Α.Ε. με τους ανέργους.

Από το 2021 και μετά οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, γραμματείς και υπάλληλοι γραφείου βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλεία. Σχεδόν όλοι είχαν αντικατασταθεί από λογισμικό ή περιφερειακά. Ακόμα και οι προγραμματιστές ήταν πια ξεπερασμένοι. Ο Ν1κ0 ήταν λογιστής μέχρι που σταμάτησαν πια να του ζητούν τις υπηρεσίες του. Οι εταιρίες, οι συγχωνεύτηκαν η μια με την άλλη, απέκτησαν κεφάλαιο, τμήμα ερευνών και ανάπτυξης και έφτιαξαν δικά τους λογισμικά και περιφερειακά για να κρατούν τα λογιστικά βιβλία τους αυτόματα. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους άνεργους, ο Ν1κ0 δεν πήγε ενάντια στο σύστημα παίρνοντας μέρος σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, ούτε όμως έμεινε παθητικός, κλεισμένος στο 12 τετραγωνικών και 2 δωματίων διαμέρισμα του για να αποσβολωθεί μπροστά στην κονσόλα του παίζοντας παιχνίδια εξομοίωσης μιας διαφορετικής και καλύτερης πραγματικότητας. Επέλεξε να πλεύσει με την εξέλιξη. Αρχικά έγινε courier σε μια μικρή και ελαφρώς παράνομη εταιρία φυσικής μεταφοράς δεδομένων, την Μάζα Α.Ε. και σιγά σιγά εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε και η Μάζα. Τώρα πια η Μάζα μπορεί να θεωρηθεί ως η μικρότερη Μεγαλοεταιρεία, με εντελώς παράνομες δραστηριότητες, και ο ίδιος έκανε πολλές εγχειρήσεις εμφυτευμάτων και βιο-προσθετικών περιφερειακών. Και τώρα πια δεν είναι κούριερ, αλλά Παίχτης.

Για παράδειγμα, το σημερινό του Παιχνίδι που του ανατέθηκε από την Μάζα, είναι η απαγωγή ενός πολιτικού και η 'μίσθωση' του από την Μάζα. Η 'μίσθωση' θα επιτευχθεί με απειλές, τρομοκρατία και αν χρειασθεί, φυσική βία. Το πολιτικό σύστημα είχε αρχίσει να καταρρέει γύρω στο 2023, ύστερα από την αποτυχία του Καλλικράτη v2, και οι τοπικοί δήμοι άρχισαν να ανεξαρτητοποιούνται, αποκεντρώνοντας την εξουσία πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε Καλλiκράτη. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για τους πολιτικούς, όταν μπήκαν στο παιχνίδι της εξουσίας και οι Μεγαλοεταιρίες. Και κάπως έτσι, μπήκε και στο παιχνίδι σήμερα και ο Παίχτης Ν1κ0. Ο Ν1κ0 είχε αποφασίσει ότι το καταλληλότερο μέρος για να κάνει την ανάκριση του και να αποσπάσει την μίσθωση του Κυριάκου, που αυτή τη στιγμή χτύπαγε το καπό του πορτ-μπαγκαζ με τα πόδια του, ήταν το εγκαταλελειμμένο υπόγειο πάρκινγκ του μετρό στη Συγγρού. Πήρε μια απότομη στροφή, ακούστηκε ένα τελευταίο βαρύγδουπο χτύπημα από το πορτ-μπαγκαζ, και μετά επιτέλους ησυχία.

Με τον αντίχειρα του, βραχυκύκλωσε το απαρχαιωμένο κυτίο αναγνώρισης αποτυπωμάτων του παρκινκ και απέκτησε πρόσβαση στον αφύλακτο, κατά τα άλλα, χώρο. Η μπάρα ανέβηκε, και η αντίκα Golf του Ν1κ0 κατευθύνθηκε στο τελευταίο υπόγειο όροφο του πάρκινγκ. Τα φώτα ήταν κλειστά και όλα ήταν βυθισμένα στο σκοτάδι. Ενεργοποίησε την υπέρυθρη όραση των εμφυτευμάτων του αμφιβληστροειδή του, και όλα έγιναν φωτεινά και κόκκινα. Ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε και το όχημα του άρχισε να λοξοδρομεί προς τα δεξιά. Πάτησε φρένο, άρπαξε το περίστροφο μιας χρήσης από το κάθισμα του συνοδηγού και βγήκε έξω. Το λάστιχο του είχε πάνω από τέσσερα καρφιά πατημένα. Ενέδρα?. Με την υπέρυθρη του όραση του είδε 2 ανθρωπόμορφες φιγούρες να τον πλησιάζουν περπατώντας με ασύμμετρα βήματα σχεδόν σέρνοντας τα πόδια τους. Ανακουφίστηκε. Δεν ήταν διώκτες του, ούτε σωματοφύλακες του Κυριάκου. Ήταν μόνο τρεις Υποανθρωποειδή, υποπροϊόντα πειραμάτων γενετικής και ρετρο-ιών φιλόδοξων φαρμακευτικών εταιρειών που τώρα πια θα έχουν κηρύξει πτώχευση για να αποφύγουν υπέρογκες αποζημιώσεις. Πυροβόλησε στον αέρα. Η ξαφνική λάμψη και θόρυβος απώθησε τους άστεγους. Τουλάχιστον προσωρινά. Άνοιξε το πορτ-μπαγκαζ και έβγαλε έξω τον Κυριάκο χρησιμοποιώντας το προσ8ετκό του χέρι. Του φάνηκε ελαφρύς σαν πούπουλο. Τον σώριασε στο βρόμικο πάτωμα. Ήταν κουστουμαρισμένος και χωρίς ίχνος εμφυτευμάτων ή βιονικών προσθετικών. Οι πολιτικοί προσπαθούν να έχουν άμεση επαφή με τους μελλοντικούς ψηφοφόρους τους και απόφευγαν τέτοιου είδους εγχειρήσεις που αλλοίωναν την εμφάνιση τους. Ήθελαν να δείχνουν όσο τον δυνατόν περισσότερο ανθρώπινη, εξωτερικά τουλάχιστον.

Δεν είχε πολύ χρόνο πια. Η υποδέρμια ένεση που του είχε κάνει, θα έχανε την επιρροή της σύντομα και ο εποπτευμένος πομπός-gps που είχε θα άρχιζε να εκπέμπει πάλι. Και οι άστεγοι μπορεί να ανασυγκροτούνταν σύντομα. Έπρεπε να ολοκληρώσει την 'ανάκριση' γρήγορα. Η πρώτη ερώτηση που θα του έκανε θα ήταν και η τελευταία. Θα έκρινε την επιτυχία του Παιχνιδιού και την άνοδο του Ν1κ0 στην ιεραρχία της Μάζας. Ο Κυριάκος τον κοιτούσε προσμένοντας την επόμενη κίνηση του. Σχεδόν παρακαλώντας να δει μια αντίδραση. Ο Ν1κ0 του έβγαλε το αυτοσχέδιο φίμωτρο, προσπάθησε να σκεφτεί πως να θέσει την απειλή του έτσι ώστε ο Κυριάκος να μην έχει άλλη επιλογή παρά να γίνει υποχείριο της Μάζας. Θα ήταν ο πρώτος και θα ακολουθούσαν και άλλοι. Βέβαια τον έτρωγε και κάτι ακόμα, στο βάθος του μυαλού του.

'Κυριάκο πάντα ήθελα να μάθω...' Η γλώσσα του Ν1κ0 είχε αρχίσει να δουλεύει μόνης της. Σκατά, πρόλαβε να σκεφτεί σχεδόν την ίδια στιγμή που ολοκλήρωσε την ερώτηση του. Πρέπει να αρχίσω να ψάχνω για νέο εργοδότη πάλι. Τουλάχιστον όμως θα επαληθεύσω αυτήν την φήμη που είχα από πιτσιρικάς΄..

'...αληθεύει ότι είσαι το νόθο παιδί της Ντόρας!?!'