Monday 30 January 2012

Να φτερνίζεστε στα μούτρα των υποχόνδριων

Συχνάζω σε ένα φιλόζωο φόρουμ και τελευταία απαντούσα σε απορίες σε έναν που είχε αγοράσει ένα χάμστερ. Γνωρίζω λίγα πράγματα σχετικά, γιατί τυχαίνει να έχω και εγώ δύο μάλλον 16 αν χτες το βράδυ όταν δραπεύτεσε το ένα, έγινε αυτό που φοβάμαι ότι έγινε. Όσο για αυτόν με τα χάμστερ, με ενοχλούσε λίγο που είχε τόσες αποριές ΑΦΟΥ αγόρασε το χάμστερ, αλλά δεν έδωσα πολύ σημασία. Και εγώ όταν το είχα πάρει, θα μπορούσα να είχα διαβάσει περισσότερο ΠΡΙΝ το αγοράσω. Μετά από λίγο καιρό όμως ρώτησε και αυτό και με έβγαλε από τα ρούχα μου.  Ακολουθεί η επίσημη απάντηση του theMAZAblog.



THANOSellas,

Μπράβο που διαβάζεις βιβλία για το χάμστερ σου. Είχα ψάξει και εγώ, αλλά αυτό το βιβλίο δεν το βρήκα (σε τόρρεντ βρήκα ένα αγγλικό, εξίσου καλό). Θα το διαβάσω μόλις βρω ευκαιρία. Λίγο που το ξεφύλλισα μου φαίνεται πολύ προσεγμένο.

Το  βιβλίο δεν λέει πουθενά για αρρώστιες που μεταδίδονται στον άνθρωπο. Που το διάβασες εσύ αυτό? Τα λινκ που σου έδωσαν είναι εν μέρει σωστά. Ναι, μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος κάποια αρρώστια από χάμστερ αλλά το θέμα είναι από που θα κολλήσει αρχικά το χάμστερ την αρρώστια? Το χάμστερ σου γεννήθηκε σε κλουβί και μεγάλωσε σε κλουβί. Δεν έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα που είναι μολυσμένα για να του μεταδώσουν κάποια αρρώστια. Εκτός και αν έχεις άγρια μολυσμένα ποντίκια στο σπίτι σου τα οποία συναναστρέφονται με το χάμστερ σου! Τότε ναι, το χάμστερ μπορεί να κολλήσει μηνιγγίτιδα από τα ποντίκια και μετά να κολλήσει εσένα, πράγμα πολύ σπάνιο. Όμως τότε, πρώτα θα πρέπει να σε ανησυχούν άλλα θέματα, όπως γιατί έχεις ποντίκια στο σπίτι σου, και γιατί είναι μολυσμένα, και όχι αν σε κολλήσει τίποτα το χάμστερ.

Το ίδιο ισχύει και με την Σαλμονέλα που γράφει κάποιος. Ναι, αν το χάμστερ κολλήσει Σαλμονέλα τότε υπάρχει περίπτωσή να σε κολλήσει και εσένα. Για να κολλήσει όμως το χάμστερ σαλμονέλα, σε πρώτη φάση, πρέπει να φάει κάτι μολυσμένο, όπως πχ ένα φρούτο. Το οποίο θα του το δώσεις εσύ, μάλλον από το ψυγείο σου, άρα θα το έχεις φάει και εσύ. Άρα, δεν χρειάζεσαι το χάμστερ για να κολλήσεις σαλμονέλα, θα έχεις κολλήσει ήδη από το φρούτο που έφαγες και έδωσες και στο χάμστερ.

Για την λεπτοσπίρωση, από ότι διάβασα είσαι ασφαλής, όσο αποφεύγεις να πίνεις μολισμένα ούρα από χάμστερ.

Όσο για το WET TAIL ΔΕΝ μεταδίδεται σε άνθρωπο. Αν διαβάσεις το site, θα δεις ότι γενικά, όλες οι αρρώστιες είναι εξαιρετικά σπάνιο να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Πιο συνηθισμένο είναι να μεταδίδουν οι άνθρωποι αρρώστιες στα χάμστερ ειδικά την γρίπη. Τα χάμστερ είναι πολύ ευπαθή, για αυτό όταν είσαι άρρωστος/η να μην το πλησιάζεις για να μην τα κολλήσεις. Η γρίπη για εσένα δεν είναι τίποτα, αλλά για τα χάμστερ μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Μην τρομοκρατήσει με τις αρρώστιες. 60% των ανθρώπων έχουν ένα κατοικίδιο και τα χάμστερ είναι μια συνηθισμένη επιλογή. Από όσους ξέρω που είχαν χάμστερ, κανείς δεν έπαθε τίποτα. Μήπως σε τρομοκρατούν τίποτα συγγενείς? Είναι η κλασσική τακτική για να απαλλαχθούν από ένα κατοικίδιο που δεν θέλουν. 'Μη! Μακριά! Έχει αρρώστιες! Πτου κακά! Είναι σιχαμερό!". Είχα ακούσει παρόμοια περίπτωση που οι γονείς τρομοκρατούσαν ένα παιδάκι για να διώξει το χάμστερ του, λέγοντας του ότι τα 'χάμστερ τρώνε τα αυτιά των παιδιών όταν κοιμούνται. Βγάζουν και μια ουσία ναρκωτική και το παιδί δεν ξυπνάει από τον ύπνο του.' Μεγάλη κοτσάνα. Δυστυχώς όμως το παιδάκι το πίστεψε και το έδωσε το χάμστερ. Τι άλλο θα ακούσουμε. Σε λίγο θα πουν ότι τα χάμστερ εκπέμπουν και υποσυνείδητα μηνύματα για να αποδεχτούμε το μνημόνιο. Αυτό με το αυτί πάντως, συνήθως το λένε σε ιστορίες με αρουραίους, αλλά ούτε και εκεί στέκει αυτό.

Μην ξεχνάς ότι σε πολλά Αμερικάνικα σχολεία, είναι συνηθισμένο να έχουν στις τάξεις και ένα χάμστερ, το οποίο μάλιστα ανά βδομάδα αναλαμβάνει ένας μαθητής να το παίρνει σπίτι του και να το φροντίζει. Με τον τρόπο παιδιά παίρνουν το πρώτο μάθημα σχετικά με την 'υπευθυνότητα'. Αν υπήρχε και ο παραμικρός κίνδυνος να μεταδοθεί κάποια αρρώστια, θα το έκαναν αυτό?

Έγραψα πολλά, και ίσως σε αγχώσει αυτό (και από ότι κατάλαβα είσαι ήδη αγχωμένος), αλλά τα έγραψα γιατί ειπώθηκαν πολλές ασάφειες και έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια και γίνετε (μερικές φορές σκόπιμη) παραπληροφόρηση. Επαναλαμβάνω ότι τα χάμστερ είναι από τα πιο συνηθισμένα και καθαρά κατοικίδια. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι, εκτός και αν είσαι υποχόνδριος. Αλλά τότε δεν θα πρέπει να βγαίνεις από το σπίτι σου γιατί υπάρχουν πολλά μικρόβια εκεί έξω. Και μην ξεχνάμε και τα αυτοκίνητα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσουν πάνω σου.

theMAZAblog