Wednesday 11 January 2012

Βάρδος

Δεν αναφέρομαι στον Σέξπηρ, αλλά στο αρχέτυπο του βάρδου που συναντάμε στα μυθιστορήματα φαντασίας και στα Παιχνίδια Ρόλων.

Βάρδος, σύμφωνα με την ιστορία λεγόταν ο αρχαίος κέλτης τραγουδιστής ή ποιητής που εξυμνούσε ηγεμόνες και ήρωες, κρατώντας έτσι ζωντανή την προφορική ιστορική παράδοση αυτών των λαών. Στην νεότερη εποχή, βάρδος λεγόταν ο ποιητής ή συνθέτης που ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί. Αλλά αυτοί δεν ενδιαφέρουν καθόλου την Μάζα.

Την Μάζα την ενδιαφέρουν οι βάρδοι που είναι μέλη μιας ομάδας τυχοδιωκτών (που αποτελείται συνήθως από έναν πολεμιστή, ένα κληρικό, ένα μάγο και ένα κλέφτη), και κατά την διάρκεια της μάχης τραγουδάνε δίνοντας μπόνους στην ζημιά των χτυπημάτων της ομάδας τους.


 Σύμφωνα με το έγκυρο γουικιπίντια, ο Βάρδος είναι μια από τις Κλάσεις Χαρακτήρων του Παιχνιδιού Ρόλων, 'Μπουντρούμια και Δράκοι'. Η κλάση του Βάρδου είναι προσαρμόσιμη σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Ο Βάρδος είναι ικανός μαχητής αλλά και χρήστης μαγείας. Ο Βάρδος χρησιμοποιεί τα καλλιτεχνικά του ταλέντα τα οποία έχουν ΚΑΙ μαγικά αποτελέσματα. Η Κλάση του βάρδου είναι βασισμένη (χαλαρά) στην ιδιαίτερη μαγεία που έχει η μουσική σε ιστορίες όπως Ο Μαγικός Αυλός. Σε παλαιότερες εκδοχές του Βάρδου, η κλάση ήταν βασισμένη στους Κέλτες Ιερής αλλά και στους Σκανδιναβούς/Νορβηγούς Σκάλδους (αν και στοιχεία από αυτούς αφαιρέθηκαν σε νεότερες εκδόσεις του Παιχνιδιού 'Μπουντρούμια και Δράκοι'. 

Ίσως πολλοί δεν το έχετε παρατηρήσει αλλά σχεδόν σε κάθε ταινία, ακόμα και μοντέρνα ή φουτουριστική, θα υπάρχει το αρχέτυπο του βάρδου. Μπορεί να μην τους βλέπετε αλλά όταν γίνετε μια μεγάλη μάχη, λίγο πριν νικήσει ο ήρωας, τότε είναι που μπαίνει η μουσική του θριάμβου. Ποιος νομίζετε ότι παίζει την μουσική, έστω και off camera? O Βάρδος φυσικά.


Οι βάρδοι βγήκαν από την αφάνεια, όταν το 1985 κυκλοφόρησε στους υπολογιστές το The Bard's Tale.

Από τους πρώτους βάρδους ήταν ο Όμηρος, ενώ ο Εθνικός μας βάρδος είναι ο Κωστής Παλαμάς, αλλά αυτοί δεν είχε είχε μπει σε κανένα μπουντρούμι ούτε είχε πολεμήσει κάποιον δράκο. Πολλοί λένε ότι οι βάρδοι, όπως εμφανίζονται στα μυθιστορήματα φαντασίας και τα Παίγνια Ρόλων δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Αλλά αυτό είναι ψέμα.

Ο πιο γνωστός και θανατηφόρος (τόσο για εχθρούς όσο και συμμάχους) βάρδος της Μάζας, Νοστράμαζος Παρτοναγκαλιάς σε αποστολή εκτός έδρας.