Thursday 3 March 2011

Ο Stephen King πήρε την κάτω βόλτα.

Θεωρούσα τον Στήβεν Κίνγκ από τους καλύτερους συγγραφείς. Θυμάμαι που διάβαζα το Pet Sematery μια μέρα που ήμουν άρρωστος και δεν μπόρεσα να το διαβάσω όλο. Το The Stand πρέπει να είναι το μόνο βιβλίο που έγραφα σημειώσεις στα περιθώρια όταν το διάβαζα. Μετά πήγα Λύκειο και άρχισα να τον βαριέμαι.

Πριν λίγο διάβασα την ανακοίνωση για το νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο του 2011. Ο τίτλος είναι 11-22-63.

Η μικρή περιληψούλα που έχει η σελίδα, υποθέτω θα είναι η περίληψη που θα έχει το βιβλίο στο πίσω μέρώς. Συνοπτικά, γράφει (μετάφραση δικιά μου):


Στις 22 Νοεμβρίου 1963, τρεις πυροβολισμοί αντήχησαν στο Ντάλας, ο πρόεδρος Κένεντι έπεσε νεκρός, και ο κόσμος άλλαξε.

Αν είχε την δυνατότητα να αλλάξεις την ιστορία, θα το έκανες?

Θα λογάριαζες τις συνέπειες?


Ο Τζέηκ Έπινγκ είναι ένας 35χρονος καθητηγής στο σχολείο της Λίσμπον Φολς, στο Μέην, που βγάζει επιπλέον εισόδημα διδάσκοντας ενήλικες στο πρόγραμμα ΓΕΔ. Λαμβάνει μια έκθεση από έναν από τους μαθητές του - μια φρικιαστική και βασανιστική ιστορία πρώτου προσώπου για μία νύχτα πριν 50 χρόνια, όπου ο πατέρας του Χάρυ Ντάνινκγ ήρθε σπίτι, και σκότωσε την μητέρα του, την αδερφή του και αδερφό του, με ένα σφυρί. Ο Χάρυ γλύτωσε με ένα σπασμένο πόδι, όπως φαίνεται από το παράξενο τρόπο περπατήματος του.


Όχι πολύ αργότερα, ο φίλος του Τζέηκ, Αλ, ιδιοκτήτης ένως τοπικού εστιατορίου, του εκμυστηρεύεται ένα μυστικό Η αποθηκούλα του, είναι μια πύλη στο 1958. Στρατολογεί τον Τζέηκ σε μια αδιανοήτη - και αδιανόητα πιθανή - αποστολή να προσπαθήσει να αποτρέχει την δολοφωνία του Κένεντι. Και έτσι αρχίζει η νέα ζωή του Τζέηκ, σαν Τζώρτζ Άμπερσον στον κόσμο του Έλβις, του JFK, με τα μεγάλα αμερικάνικα αυτοκίνιτα, τους χορούς σοκ-χοπ, έναν μπερδεμένο μοναχικό τύπο με το όνομα Λι Χάρβεη Όσβαλντ και μια όμορφη βιβλιοθηκάριο με το όνομα Σάντι Ντανχιλ, που θα γίνει η γυναίκα της ζωής του Τζέηκ. Μιας ζωης που υπερβαίνει τους κανόνες του χρόνου.

Αρχικά, μια αποθήκη-μηχανή χρόνου? Πράγματι κύριε Κίνγκ? Αυτό δεν το είχες χρησιμοποιήσει, περίπου, στο βιβλίο 'From a Buick 8', με ένα 'παράξενο' πορτμπαγκάζ? Και η δολοφονία προέδρων, δεν είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στο Dead Zone? "Ταξίδι στο χρόνο", εναλλακτική πραγματικότητα? Το έγραψε στο Langoliers.

Συναγερμός Πιθανού SPOILER

Οι δύο παράγραφοι της περίληψης είναι τόσο ασύνδετοι μεταξύ τους, που δεν μπορώ παρά να μαντέψω πως συνδέονται και άρα να μαντέψω όλη την πλοκή του βιβλίου. Τι σύμπτωση που το μακελειό έγινε πριν 50 χρόνια, δηλαδή την ίδια περίοδο με την δολοφονία του Κένεντι. Προφανώς το μακελειό της οικογένειας, έχει σχέση με την δολοφονία του JFK. Και ο γιος που επιβίωσε, λογικά θα είναι ο γιος του πρωταγωνιστή. Ο πρωταγωνιστής θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σώσει την οικογένεια του, ή τον JFK. Μισό λεπτό, μιλάμε για τον Stephen King, άρα ο πρωταγωνιστής, θα γίνει και ο πατέρας που θα σκοτώσει την οικογένεια του. Η βιβλιοθηκάριος θα είναι μια time-police του μέλλοντος με αποστολή να αποτρέψει αλλαγές στην ιστορία. Ορίστε, τώρα δεν χρειάζεται να διαβάσετε το βιβλίο. Ούτως ή άλλως, το τέλος θα είναι απογοητευτικό. Όλα τα βιβλία του Κινγκ, χωλαίνουν στον τέλος. Το γνωρίζει και ο ίδιος, και για να δικαιολογηθεί είχε πει 'it's not the destination, but the journey that matters'.

Πέρα από την υπόθεση, μαντεύω επίσης ότι το βιβλίο θα είναι 1000 σελίδες και το 2012 θα γίνει ταινία που θα πατώσει.