Wednesday 27 April 2011

Όνειρα… (μέρος 1 από 2)



Σήμερα ξύπνησα από ένα ψυχεδελικό όνειρο. Συνήθως βλέπω χειρότερα, αλλά μου έκανε εντύπωση που ενώ ονειρευόμουν είχα καταφέρει να βρω ένα plot hole στην dream-logic του ονείρου. Όταν άλλοι μου εξιστορούν τα όνειρα τους, επειδή ξέρω ότι είναι μια συρραφή από ασυναρτησίες, βαριέμαι γρήγορα και δεν δίνω βάση. Για αυτό θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο συνοπτικός γίνετε. Για εσάς. Για να μην σας κουράσω.

Είχα κλείσει δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο της αλυσίδας Hilton. Το όνειρο ξεκίνησε όταν έφτασα εκεί με το λεωφορείο του ξενοδοχείου που μας μετέφερε. Ήταν state-of-the-art, αλλά το ξενοδοχείο ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό. Πρωτοκλασάτο, με άπειρους ορόφους, μεγάλους διάδρομους, κενούς και αποστειρωμένους, wifi, κάμερες και γιγαντοοθόνες παντού και οι καμαριέρες μίλαγαν μόνο αγγλικά. Το ξενοδοχείο ήταν μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο θόλο για να μην διαφεύγει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Ναι, τότε κατάλαβα ότι το συγκεκριμένο Hilton ήταν στην επιφάνεια της σελήνης η οποία είχε γίνει terraformed και έμοιαζε πολύ με της γης, αλλά είχε παντού τσιμέντο. Πέρα από τον θόλο, το τοπίο ήταν γεμάτο κρατήρες. Εκτός από τους κρατήρες στην άκρη του ορίζοντα, και τον θόλο, τίποτα άλλο δεν πρόδιδε το γεγονός ότι βρισκόμασταν στην επιφάνεια του φεγγαριού. Μέχρι που άρχισαν να περνάνε από πάνω μας, σχεδόν ξυστά με την κορφή του θόλου, τεράστιοι αστεροειδείς που έκρυβαν για λίγο τον ήλιο και αντί να σκοτεινιάζει, ο ουρανός κοκκίνιζε. Η σελήνη είχε και αυτή ένα φεγγάρι, τον Άρη, τον κόκκινο πλανήτη (αυτό πρέπει να είναι επιρροή από τα παλιά κόμικς Στορμ).

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν ξύπνησα ήταν η ‘ψαγμένη’ dream-logic του ονείρου. Πρώτον είχα μαζί μου το iphone, το οποίο μάλιστα είχε σήμα καμπάνα. Δεύτερον, τα iphone έχουν μια λειτουργία που αν πάρεις φωτογραφία, μέσω gps γνωρίζουν από πού την τράβηξες και σου την εμφανίζουν στην υδρόγειο σφαίρα. Έτσι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεις σε πιο μέρος της γης είχες τραβήξει την φωτογραφία. Στο όνειρο με απασχολούσε ιδιαίτερα που θα κατέτασσε τις φωτογραφίες που θα τράβαγα, επειδή ήμουν σίγουρος ότι το gps του iphone δεν υποστήριζε την επιφάνεια του φεγγαριού. Είχα εντοπίσει το plothop του dream-logic του ονείρου.

Οι ανησυχίες μου για το gps του iphone στην επιφάνεια του φεγγαριού γρήγορα υποσκιάσθηκαν από το γεγονός ότι άρχισε να βρέχει μετεωρίτες που τρύπησαν τον θόλο και το οξυγόνο άρχισε να διαφεύγει και μαζί με αυτό και η ατμοσφαιρική πίεση στο ξενοδοχείο. Οι ένοικοι ούρλιαζαν ενώ τα μάτια τους πετάγονταν από τις κόγχες τους (όπως στο Total Recall – άλλη μια επιρροή προφανώς). Ξύπνησα φωνάζοντας, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα όνειρα που βλέπω τα οποία όμως έχουν το κλασσικό μοτίβο ‘Εισβολή του Σπιτιού από Διαρρήκτες’ και στα οποία θα ασχοληθώ εκτενέστερα στο επόμενο blog-post.