Friday 19 November 2010

Υπότίτλοι

Έχω αναφερθεί στο γεγονός ότι αγόραζαν ταινίες από μαύρους, και θεώρησα ηθικό καθήκον και υποχρέωση να τους διορθώσω το λάθος τους, να τους απαλλάξω από τις αμαρτίες τους και να τους φέρω στον σωστό δρόμο, στο δρόμο του Θεού.

Από τότε δεν έχει επαναληφθεί το ανοσιούργημα αυτό, αλλά ώρες ώρες νιώθω σαν να προσπαθώ να εξηγήσω σε πίθηκο πως να χειρίζεται το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Κάποτε θα καταλάβει ότι αν πατήσει ένα συγκεκριμένο κουμπί θα ανοίξει η τηλεόραση, αλλά ως εκεί.

Θέλω να πω, μαθαίνουν τα βασικά, όπως να πηγαίνουν το site του piratebay ή του isohunt, να κάνουν κλικ το όνομα του torrent και να περιμένουν να κατέβει η ταινία στον υπολογιστή τους, αλλά το κάνουν μηχανικά, χωρίς να καταλαβαίνουν ουσιαστικά τι γίνεται. Δεν έχουν ιδέα τι είναι το ratios, το seed, τα open connections. Για να μη μιλήσω για private trackers, mkv extentions

Ο Ασίμοφ είχε πει, ότι οποιαδήποτε τεχνολογιά που είναι πολύ πιο αναπτυγμένη από την δική μας, δεν θα μας φαίνεται πολύ πιο διαφορετική από την μαγεία (μπορεί να ήταν και ο Άρθουρ Κλάρκ, γκουγκλάρετε το το αν σας ενδιαφέρει). Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν και οι Κινέζοι που συναρμολογούν τα iphone στο assembly line. Ξέρουν να κολάνε το κουτί με την οθόνη, αλλά ξέρουν τι είναι το IMEI? Για αυτούς, πατάς ένα κουμπί και βγαίνει ένα Iphone. Κάτι σαν τον Θεό που έπλασε τον άθρωπο με λάσπη και νερό. Απλά πράματα. Κρίμα που χάθηκε το know-how.

Μια σύνηθης ερώτηση είναι γιατί δεν παίζει το αρχείο όταν το βάζουν στο USB στικάκι και μετά στην τηλεόραση. Άντε τώρα να τους εξηγήσω την διαφορά .avi με .mkv. Και απλά τους έχω πει να αποφεύγουν να κατεβάζουν ταινίες που έχουν μέσα τα γράμματα CAM, TS, SCREENER, χωρίς να τους εξηγήσω γιατί. Ούτε ο Θεός είπε στον Αδάμ και στην Εϋα για πιο λόγο ακριβώς δεν πρέπει να φάνε το μήλο (προσπαθώ να δώσω ένα θρησκευτικό τόνο στο ποστ).

Επείσης με δυσκολεύει να τους εξηγήσω ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, groups, που ripάρουν τις ταινίες, και βάζουν στο τέλος του τίτλου του αρχείου το όνομα του group τους, έτσι για την υστεροφημία. Η δυσκολία αυτή εξήγηση περιπλέκει ακόμα περισσότερο την εξήγηση που πρέπει να δώσω για το πως θα βρουν τον αντίστοιχο υπότιτλο της ταινίας. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρέπει να ψάξουν για τον συγκεκριμένο υπότιτλο της ταινιάς που έχει ripάρει το συγκεκριμένο group, ώστε να είναι συγχρονισμένος. Συνίθως κατεβάζουν υπότιτλους στην τυχή και προσπαθούν να τους συγχρονίσουν εκείνη την στιγμής, πράγμα βάρβαρο και πρωτόγονο.

Το πιο αστείο όμως ήταν όταν ένας συνάδελφος κατέβασε την αγαπημένη μου ταινία που του είχα προτείνει, την '9 Βασίλισσες', από την Αργεντινή. Μου παραπονέθηκε ότι 2 μήνες τώρα ψάχνει τον υπότιτλο γιατί δεν ξέρει Ισπανικά. Όταν του είπα ότι θα του τον βρω εγώ, χάρηκε ο άνθρωπος,  και πάνω στην λαχτάρα του μου ζήτησε να του εκτυπώσω τους υπότιτλους.

Να του εκτυπώσω τους υπότιτλους. Επαναλαμβάνω.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εκείνη την μέρα δεν μπόρεσα να δουλέψω άλλο. Εϊχα στο μυαλό μου συνεχώς την νοητή εικόνα του συναδέλφου να βλέπει την ταινιά, να ακούει τους διαλόγους στα Ισπανικά και να ανατρέχει στην εκτύπωση για να διαβάσει σε real-time την μετάφραση.

Father ημών, ευλόγησων (ήμ)us.΄