Monday 22 November 2010

Online αγορές

Πέρα από αυτούς που αγοράζουν cd από μαύρους, υπάρχει άλλή μια κατηγορία ανθρώπων που θεωρώ μεγάλα κορόιδα. Αυτούς που αγοράζουν cd/dvd/blu ray/pc ή console games, (καλλυντικά για το έτερο ήμισυ) και βιβλία, graphic novels, comics, ποδήλατα (αρκεί μετά να ξέρεις να τα συναρμολογίσεις) από κανονικά (τούβλινα) καταστήματα και όχι από online αγορές.

Παράδειγμα. Συνάδελφος, πωρωμένος αναγνώστης κόμικ και κάτοχος ps3 ήρθε στο γραφείο σήμερα Δευτέρα με προφανή σημάδια κατάθλιψης. Όταν τον ρώτησα τι έχει μου είπε ότι ήθελε να αγοράσει το Spiderman: Shattered Dimensions για το PS3 αλλά κάνει 70 ευρώ στα μαγαζιά και θα πρέπει να περιμένει να πέσει η τιμή. Σε δέκα λεπτά του το είχα παραγγείλει από το play.com για 21 ευρώ. Σε 3 μέρες θα ήταν στα χέρια του.

Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί αρνούνται να αγοράσουν online. Μερικοί δεν ξέρουν την μέθοδο αυτή, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Ζουν ηθελημένα στον μεσαίωνα. Οι άλλοι που ξέρουν την λύση έχουν ένα σωρό ηλίθιες δικαιολογίες.

1. Δεν εμπιστεύομαι την πιστωτική μου σε αυτούς.
Ναι, γιατί, όταν τους δίνεις την πιστωτική στα κανονικά μαγαζιά τους εμπιστεύεσαι. Και εκεί μπορούν να κάνουν κομπίνα, να σημειώσουν τα στοιχεία και να την χρησιμοποιούν κατά κόρον. Αν έχεις πιστωτική, το ρίσκο είναι το ίδιο είτε αγοράζεις online είτε αγοράζεις από κανονικά μαγαζιά.

2. Μπορεί να μην μου έρθει η παραγγελία.
Σπάνια γίνεται, αλλά και να μην έρθει, τους λες ότι δεν ήρθε και σου το ξαναστέλνουν, no questions asked.

3. Τα online καταστήματα έχουν την έδρα τους σε tax havens και κάνουν tax avoidance.
Δεν απαγορεύεται αυτό. Το tax evasion είναι παράνομο. Το tax avoidance δεν είναι. Αν αυτό που κάνουν είναι ηθικά αμφιλεγόμενο, εμένα δεν με νοιάζει.

4. Δεν βοηθάμε την ελληνική αγορά.
Μάλλον οι ελληνική αγορά δεν βοηθάει τους έλληνες καταναλωτές. Έχετε δει τι τιμές βάζει το public? 70 euro όπως είπα παραπάνω. Ακόμα και τα μεταχειρισμένα cd/dvd/games τα πουλάνε πιο ακριβά από τα original στα online shops. Μερικοί καταστηματάρχες λένε ότι φταίνε τα μεταφορικά, αλλά πως είναι δυνατόν να τα παίρνω εγώ με δωρεάν μεταφορικά και αυτοί που κάνουν μεγαλύτερες (bulk) παραγγελιές να μην έχουν πιο καλή μεταχείριση από τους εισαγωγείς?

Το άρθρο είναι αφιερωμένο στον αναγνώστη Narsil, που μου άνοιξε τα μάτια για τα online shops πριν 10 χρόνια. I tip my hat to you, sir!