Monday, 22 November 2010

Xbox Kinect

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το Κινεκτ, ίσως δεν θα έπρεπε να διαβάζουν αυτό το μπλογκ.

Με λίγα λόγια, είναι ένα νέο είδος κοντρολερ για games που χρησιμοποιεί μια κάμερα και κάνει motion-detecting. Δεν χρειάζεται να έχεις χειριστήριο, αλλά ανάλογα με τις κινήσεις του σώματος σου, μέσω της κάμερας, τις μεταφράζει σε κινήσεις στο ανθρωπάκι.

Παράδειγμα, κάνεις πως κρατάς το τιμόνι, αν το στρίψεις (το υποθετικό τιμόνι), αριστερά, τότε στρίβει και το αμάξι αριστερά.

Η ατάκα της διαφημιστικής καμπάνιας είναι.

Δεν παίζεις το παιχνίδι. Το παιχνίδι παίζει εσένα.


Και ερωτώ, αυτό που θα δείτε παρακάτω εννοούσαν?

Online αγορές

Πέρα από αυτούς που αγοράζουν cd από μαύρους, υπάρχει άλλή μια κατηγορία ανθρώπων που θεωρώ μεγάλα κορόιδα. Αυτούς που αγοράζουν cd/dvd/blu ray/pc ή console games, (καλλυντικά για το έτερο ήμισυ) και βιβλία, graphic novels, comics, ποδήλατα (αρκεί μετά να ξέρεις να τα συναρμολογίσεις) από κανονικά (τούβλινα) καταστήματα και όχι από online αγορές.

Παράδειγμα. Συνάδελφος, πωρωμένος αναγνώστης κόμικ και κάτοχος ps3 ήρθε στο γραφείο σήμερα Δευτέρα με προφανή σημάδια κατάθλιψης. Όταν τον ρώτησα τι έχει μου είπε ότι ήθελε να αγοράσει το Spiderman: Shattered Dimensions για το PS3 αλλά κάνει 70 ευρώ στα μαγαζιά και θα πρέπει να περιμένει να πέσει η τιμή. Σε δέκα λεπτά του το είχα παραγγείλει από το play.com για 21 ευρώ. Σε 3 μέρες θα ήταν στα χέρια του.

Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί αρνούνται να αγοράσουν online. Μερικοί δεν ξέρουν την μέθοδο αυτή, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Ζουν ηθελημένα στον μεσαίωνα. Οι άλλοι που ξέρουν την λύση έχουν ένα σωρό ηλίθιες δικαιολογίες.

1. Δεν εμπιστεύομαι την πιστωτική μου σε αυτούς.
Ναι, γιατί, όταν τους δίνεις την πιστωτική στα κανονικά μαγαζιά τους εμπιστεύεσαι. Και εκεί μπορούν να κάνουν κομπίνα, να σημειώσουν τα στοιχεία και να την χρησιμοποιούν κατά κόρον. Αν έχεις πιστωτική, το ρίσκο είναι το ίδιο είτε αγοράζεις online είτε αγοράζεις από κανονικά μαγαζιά.

2. Μπορεί να μην μου έρθει η παραγγελία.
Σπάνια γίνεται, αλλά και να μην έρθει, τους λες ότι δεν ήρθε και σου το ξαναστέλνουν, no questions asked.

3. Τα online καταστήματα έχουν την έδρα τους σε tax havens και κάνουν tax avoidance.
Δεν απαγορεύεται αυτό. Το tax evasion είναι παράνομο. Το tax avoidance δεν είναι. Αν αυτό που κάνουν είναι ηθικά αμφιλεγόμενο, εμένα δεν με νοιάζει.

4. Δεν βοηθάμε την ελληνική αγορά.
Μάλλον οι ελληνική αγορά δεν βοηθάει τους έλληνες καταναλωτές. Έχετε δει τι τιμές βάζει το public? 70 euro όπως είπα παραπάνω. Ακόμα και τα μεταχειρισμένα cd/dvd/games τα πουλάνε πιο ακριβά από τα original στα online shops. Μερικοί καταστηματάρχες λένε ότι φταίνε τα μεταφορικά, αλλά πως είναι δυνατόν να τα παίρνω εγώ με δωρεάν μεταφορικά και αυτοί που κάνουν μεγαλύτερες (bulk) παραγγελιές να μην έχουν πιο καλή μεταχείριση από τους εισαγωγείς?

Το άρθρο είναι αφιερωμένο στον αναγνώστη Narsil, που μου άνοιξε τα μάτια για τα online shops πριν 10 χρόνια. I tip my hat to you, sir!

Friday, 19 November 2010

Υπότίτλοι

Έχω αναφερθεί στο γεγονός ότι αγόραζαν ταινίες από μαύρους, και θεώρησα ηθικό καθήκον και υποχρέωση να τους διορθώσω το λάθος τους, να τους απαλλάξω από τις αμαρτίες τους και να τους φέρω στον σωστό δρόμο, στο δρόμο του Θεού.

Από τότε δεν έχει επαναληφθεί το ανοσιούργημα αυτό, αλλά ώρες ώρες νιώθω σαν να προσπαθώ να εξηγήσω σε πίθηκο πως να χειρίζεται το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Κάποτε θα καταλάβει ότι αν πατήσει ένα συγκεκριμένο κουμπί θα ανοίξει η τηλεόραση, αλλά ως εκεί.

Θέλω να πω, μαθαίνουν τα βασικά, όπως να πηγαίνουν το site του piratebay ή του isohunt, να κάνουν κλικ το όνομα του torrent και να περιμένουν να κατέβει η ταινία στον υπολογιστή τους, αλλά το κάνουν μηχανικά, χωρίς να καταλαβαίνουν ουσιαστικά τι γίνεται. Δεν έχουν ιδέα τι είναι το ratios, το seed, τα open connections. Για να μη μιλήσω για private trackers, mkv extentions

Ο Ασίμοφ είχε πει, ότι οποιαδήποτε τεχνολογιά που είναι πολύ πιο αναπτυγμένη από την δική μας, δεν θα μας φαίνεται πολύ πιο διαφορετική από την μαγεία (μπορεί να ήταν και ο Άρθουρ Κλάρκ, γκουγκλάρετε το το αν σας ενδιαφέρει). Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν και οι Κινέζοι που συναρμολογούν τα iphone στο assembly line. Ξέρουν να κολάνε το κουτί με την οθόνη, αλλά ξέρουν τι είναι το IMEI? Για αυτούς, πατάς ένα κουμπί και βγαίνει ένα Iphone. Κάτι σαν τον Θεό που έπλασε τον άθρωπο με λάσπη και νερό. Απλά πράματα. Κρίμα που χάθηκε το know-how.

Μια σύνηθης ερώτηση είναι γιατί δεν παίζει το αρχείο όταν το βάζουν στο USB στικάκι και μετά στην τηλεόραση. Άντε τώρα να τους εξηγήσω την διαφορά .avi με .mkv. Και απλά τους έχω πει να αποφεύγουν να κατεβάζουν ταινίες που έχουν μέσα τα γράμματα CAM, TS, SCREENER, χωρίς να τους εξηγήσω γιατί. Ούτε ο Θεός είπε στον Αδάμ και στην Εϋα για πιο λόγο ακριβώς δεν πρέπει να φάνε το μήλο (προσπαθώ να δώσω ένα θρησκευτικό τόνο στο ποστ).

Επείσης με δυσκολεύει να τους εξηγήσω ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, groups, που ripάρουν τις ταινίες, και βάζουν στο τέλος του τίτλου του αρχείου το όνομα του group τους, έτσι για την υστεροφημία. Η δυσκολία αυτή εξήγηση περιπλέκει ακόμα περισσότερο την εξήγηση που πρέπει να δώσω για το πως θα βρουν τον αντίστοιχο υπότιτλο της ταινίας. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρέπει να ψάξουν για τον συγκεκριμένο υπότιτλο της ταινιάς που έχει ripάρει το συγκεκριμένο group, ώστε να είναι συγχρονισμένος. Συνίθως κατεβάζουν υπότιτλους στην τυχή και προσπαθούν να τους συγχρονίσουν εκείνη την στιγμής, πράγμα βάρβαρο και πρωτόγονο.

Το πιο αστείο όμως ήταν όταν ένας συνάδελφος κατέβασε την αγαπημένη μου ταινία που του είχα προτείνει, την '9 Βασίλισσες', από την Αργεντινή. Μου παραπονέθηκε ότι 2 μήνες τώρα ψάχνει τον υπότιτλο γιατί δεν ξέρει Ισπανικά. Όταν του είπα ότι θα του τον βρω εγώ, χάρηκε ο άνθρωπος,  και πάνω στην λαχτάρα του μου ζήτησε να του εκτυπώσω τους υπότιτλους.

Να του εκτυπώσω τους υπότιτλους. Επαναλαμβάνω.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εκείνη την μέρα δεν μπόρεσα να δουλέψω άλλο. Εϊχα στο μυαλό μου συνεχώς την νοητή εικόνα του συναδέλφου να βλέπει την ταινιά, να ακούει τους διαλόγους στα Ισπανικά και να ανατρέχει στην εκτύπωση για να διαβάσει σε real-time την μετάφραση.

Father ημών, ευλόγησων (ήμ)us.΄

Wednesday, 10 November 2010

Το αιδίο και καράβι σέρνει.

Βρήκα κάπου το παρακάτω. Είναι ενδιαφέρον.


Πριν γίνει ο ισθμός της Κορίνθου, για να έκανε κάποιος το ταξίδι Πειραιάς-Πάτρα θα έπρεπε να κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου. Για να κόψουν δρόμο, έβγαζαν τα πλοία στο στενό του Ισθμού και βάζοντας μεγάλα ξύλα από κάτω, έσερναν το πλοίο πάνω στο γη μέχρι να το βγάλουν από τον Κορινθιακό κόλπο. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία ήθελε…
αρκετές μέρες και ήταν πάρα πολύ κουραστική για τους ναυτικούς που το τραβούσαν.

Όμως σε αυτό το στενό κομμάτι της γης υπήρχαν πάρα πολλοί οίκοι ανοχής. Έτσι λοιπόν οι ναυτικοί, παρόλο που κουράζονταν, προτιμούσαν να σέρνουν το καράβι και να πηγαίνουν στους οίκους ανοχής παρά να κάνουν τον κύκλο.

Έτσι λοιπόν οι ντόπιοι έβγαλαν την φράση ότι «το μουνί σέρνει καράβι».

Tuesday, 2 November 2010

Τρόποι συμπεριφοράς σε ασανσέρ.

Υπάρχει ένα άγραφο σαβουάρ βίβρ σχετικά με τους ανελκυστήρες. Όλοι το έχουμε στο Ντι-Εν-Εή μας, αλλά αγνοούμε την ύπαρξη του. Υποσυνείδητα όμως το εφαρμόζουμε όταν μπαίνουμε σε έναν ανελκυστήρα. 

Όταν είναι ένα άτομο μόνο στον θάλαμο, αυτός πάντα θα κάτσει στην μέση.
Δύο άτομα? Θα πάνε στις πίσω γωνίες του θαλάμου.
Μπαίνει τρίτος? Θα κάτσει στην μέση.
Αν μπει τέταρτος θα γίνει ανασύνταξη των θέσεων. Και πάνε όλοι στις τέσερις γωνίες, όσο πιο μακριά μπορεί ο καθένας από τους άλλους.
Όταν μπει πέμπτος θα πάει στο κέντρο. Και όλοι κοιτάνε μπροστά και πάνω. Ο στόχος είναι πάντα να αποφεύγεις το eye-contact, και την σωματική επαφή. Και να μην μιλάς (υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αυτοί που μιλάνε σε μέσα στα ασανσέρ πρέπει να περιθωριοποιηθούν).

Το παραπάνω δεν διαφέρει και πολύ από το σαβουάρ βίβρ στα δημόσια ουρητήρια. Και εκεί προσπαθείς να είσαι όσο πιο μακριά από τον άλλο, και να αποφεύγεις το eye-contact. Το ενχείρημα όμως είναι πιο δύσκολο γιατί υπάρχουν και καθρέφτες. 

Δείτε και αυτό: Άνθρωπος κλεισμένος 41 ώρες σε ασανσέρ. Ανατριχιαστικό.