Monday, 9 May 2016

Από που ξεφύτρωσες εσύ που θα μου πεις οτι ο Captain America είναι φασίστας;

Το Starship Troopers είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες. Καταφέρνει και σατιρίζει την απολυταρχία και τον μιλιταρισμό με πολύ ύπουλο τρόπο. Τόσο ύπουλο που αυτοί που πραγματικά καταλαβαίνουν τι είναι η απολυταρχία (και τι ακριβώς εννοούμε με την λέξη φασισμός), καταλαβαίνουν και την σάτιρα και διασκεδάζουν με την ταινία. Οι άλλοι, αυτοί που χρησιμοποιούν την φράση «Είσαι φασίστας» σαν κάτι πιο ψαγμένο από το «Είσαι μαλάκας», δεν καταλαβαίνουν την σάτιρα, και νομίζουν ότι η ταινία είναι μια ωδή στο Φασισμό και προσβάλλονται με αυτήν.

Το ίδιο συμβαίνει και με το Judge Dredd (και τις ταινίες και τα κομιξ), όπου οι «δικαστές» είναι ταυτόχρονα και ένορκοι και εκτελεστές. Και όλα αυτά σε έναν κόσμο που όλοι είναι παράνομοι για κάποιο λόγο. Όλη αυτή η υπερβολή μου φαίνεται τρομερά αστεία, σαν ένα ανέκδοτο το οποίο είναι αστείο γιατί συμβαίνει πραγματικά. Προφανώς και ο Judge Dredd είναι ένα σύμβολο απολυταρχικού συστήματος, αλλά αυτό δεν παύει να κάνει τις ιστορίες του σαρκαστικές και άρα διασκεδαστικές. 

Αλλά το πρόβλημα μου είναι ο Captain America. Δύσκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Captain America λειτουργεί ως σαρκασμός στα Αμερικάνικα σύμβολο. Όχι, ο Captain America έχει γραφτεί από Αμερικάνους για Αμερικάνους και έχει γραφτεί ως σύμβολο του Αμερικάνικου ονείρου, τρόπου ζωής και τα λοιπά. 

Έχω αρκετούς φίλους που αρνούνται να δουν μαζί μου την ταινία που βγαίνει τώρα γιατί «είναι αμερικανιά», «η ταινία έχει μόνο ξύλο και είναι βαρετή»  και «ο Captain America είναι φασίστας».


-ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΑ

Η πλάκα είναι ότι αυτοί που το λένε, δεν βλέπουν καν ευρωπαϊκό κινηματογράφο για παράδειγμα. Απλά θέλουν να που μια παπαριά. Φυσικά είναι Αμερικανιά. Αμερικάνοι το γύρισαν. Γιατί το Transformers που τρέχατε να δείτε, δεν ήταν αμερικανιά Απλά εκεί τον έλεγαν Optimus Prime, όχι Optimus America όποτε δεν σας πείραξε, γιατί δεν ήταν τόσο χτυπητό. Την ταινία του Παπακαλιάτη που ήταν Ελληνική την είδατε; Τον Αστακό; Αυτά δεν ήταν Αμερικανιές, γιατί δεν τα είδατε; Γιατί ήταν μαλακίες, για αυτό.

Αλλά και το Κακό; Τον Αδάμαστο; Το Short Fuse, τα είδατε: Ελληνικά ήταν και αυτά. 

-Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΗ


Η ταινία δεν έχει μόνο ξύλο, αλλά ναι, έχει πολύ ξύλο. Αν δεν θες να δεις ξύλο, θα την βρεις βαρετή και το καταλαβαίνω, αλλά τότε γιατί έλεγες ότι σου αρέσει το TRASNFORMERS και το PACIFIC RIM:

CAPTAIN AMERICA ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ


Εδώ με πιάνει νευρικό γέλιο. Αυτός που το είπε αυτό δεν ξέρει δυο πράγματα. Τι είναι ο Φασίστας και τι είναι ο Captain America. Εγώ ξέρω. 

Φασίστας είναι αυτός που επιβάλλεται και επιβάλλει σε πολίτες παρά τη θέλησή τους, αυτά που επιβάλλει το φασιστικό σύστημα. Τα επιβάλλει είτε με τη βία, είτε με παραβίαση  των δικαιώματων των πολιτών όπως περιορισμός της ελευθερίας του λόγου, αυστηρής νομοθεσίας, καταστολή ενάντιών κινητοποιήσεων με απότερω σκοπό να θέσει το έθνος υπεράνω κάθε άλλης αξίας. Δηλαδή φασίστας δεν είναι αυτός που διαφωνεί με τις μαλακίες που γράφεις στο facebook.Άρα αφού ο Captain America υπερασπίζετε το έθνος της Αμερικής είναι… φασίστας;


Για να δούμε τι γίνεται στην ταινία. Ο Τόνυ Σταρκ, ο Iron Man, είναι βιομήχανος. Έχει μια εταιρία κατασκευής όπλων. Και θέλει όλοι οι Σούπερ Ήρωες να καταγραφούν σε μια λίστα, η κυβέρνηση να ξέρει τις μυστικές τους ταυτότητες και να παρακολουθεί όλους τους πολίτες με τους δορυφόρους του Τόνυ Σταρκ. Του βιομήχανου. Τέρμα δηλαδή στην ανωνυμία και στις προσωπικές ελευθερίες. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Και στην ταινία ο Captain America, που είναι υπέρ της ατομικότητας, αρνείται σε όλο αυτό και εξού και ο τίτλος της ταινίες “Civil War”. Ο Στηβ Ροτζερς, πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν φοιτητής καλών τεχνών. Στις ταινίες είναι αντι-ρατσιστής. Του αρέσουν οι ανεξάρτητες γυναίκες. Και πιστεύει ότι ο σωστός πατριώτης είναι αυτός που συνέχεια αμφισβητεί την κυβέρνηση. Στην προκειμένη ταινία, πολεμάει ενάντια στον Βιομήχανο. Άρα δεν είναι φασίστας. Και όσοι δεν είναι φασίστας, ξέρουμε πολύ καλά πως είναι δικοί μας. Είναι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ! 

(εκτός και αν είναι τεράστια ρομπότ από άλλο πλανήτη ή αρχαίοι θεοί από άλλη διάσταση, οπότε αυτοί είναι κάτι έξω από την πραγματικότητα μας)