Wednesday 1 October 2014

Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τελικός Απολογισμός

Θα θυμάμαι το φετινό φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας 2014» πρώτιστος για τα προβλήματα του και μετά για τις ταινίες του. Όπως και τα προηγούμενα φεστιβάλ της ίδιας διοργάνωσης δηλαδή. Ας δούμε όμως μια γρήγορη κριτική για τις ταινίες που παρακολούθησα.

Η βαθμολογία αντιγράφει την κλίμακα ρίχτερ. Το 10 από το 9 απέχει πολύ περισσότερο από όσο το 9 από το 8 για παράδειγμα, και πάει λέγοντας.
10 = Δεν ξέρω καμία ταινία που να παίρνει 10. Ίσως βγει στο μέλλον.
9 = Ταινία που θα ξανάβλεπα αμέσως μετά από μικρό διάλειμμα για να πάω τουαλέτα
8 = Ταινία που θα έβλεπα ξανά
7 = Μια καλή ταινία που θα σύστηνα στους περισσότερους
6 = Μια καλή ταινία που θα σύστηνα στους φαν του είδους
5 = Μια  μέτρια ταινία που θα σύστηνα σε αυτούς που βλέπουν ότι να ‘ναι
4 = Μια κακή ταινία που θα σύστηνα σε όσους γουστάρουν να βλέπουν κακές ταινίες του συγκεκριμένου στυλ
3 = Μια κακή ταινία που θα σύστηνα σε κάποιον που δεν γουστάρω
2 = Μια κακή ταινία που δεν θα σύστηνα ούτε στον εχθρό μου
1 = Μια κακή ταινία που δεν θέλω να γράψω κάτι παραπάνω για αυτήν

Starred Up / Γροθιές στους τοίχους
Η πρώτη ταινία του φεστιβάλ. Αρκετά καλή και ωμή ταινία με θέμα τις φυλακής. Ρεαλιστική, βίαιη αλλά και χωρίς ιδιαίτερο νόημα.
6/10

The grand seduction / Ο αξέχαστος Μήνας
Παιζόταν την ίδια μέρα με το Ιστορίες για Αγρίους. Αναγκάστηκα να την κατεβάσω από το ιντερνετ. Ήταν πολύ καλή, down to earth, low budget ταινία. Θυμίζει τους “Λωτοφάγους” αλλά είναι πολύ καλύτερη. Χωρίς να είναι φαρσοκωμωδία, γέλαγα όλη την ώρα.
7/10

Wild Tales / Relatos Salvajes / Ιστορίες για αγρίους
Μάλλον η καλύτερη ταινία του φεστιβάλ. 5 μικρές βίαιες και ξεκαρδιστικές ιστορίες. Γέλαγα μετά δακρύων. Παίζει και ο Ρικάρντο Νταρίν (από το 9 Βασίλισσες [ταινία που έχω δει πάνω από 5 φορές], Το μυστικό στα μάτια τους κτλ κτλ).
9/10

The Βabadook / O Μπαμπούλας
Νόμιζα ότι έβλεπα μια μέτρια ταινία τρόμου, μέχρι που κατάλαβα την αλληγορία. Τελικά ήταν καλύτερη από ότι περίμενα
6/10

Dead Snow 2
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να την δω γιατί παιζόταν την ίδια ώρα με τον Μπαμπούλα. Την έχω κατεβάσει αλλά δεν την έχω δει ούτε από το σπίτι ακόμα. Αφού όμως είναι συνέχεια του Dead Snow που μου άρεσει, έχει πάλι Ναζί Ζόμπι και αυτήν την φορά έχει και κομουνιστές Ζόμπι, δεν περιμένω τίποτα λιγότερο από ένα…
6/10

Coherence
Ούτε αυτή μπορούσα να δω γιατί παιζόταν ταυτόχρονα με μια άλλη. Την κατέβασα όμως, και ευτυχώς την είδα. Πάρα πολύ καλή sci/fi / twilight zone ταινία που θέλει μυαλό για να καταλάβεις τι γίνεται ακριβώς. Μου άρεσε ιδιαίτερα
7/10

Η μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι.
Γλυκόπικρη κωμωδία που λαμβάνει χώρα σε δύο χρονικές περιόδους, τη δεκαετία του 70 και τώρα, με την μαφία να υπάρχει στο background. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους. Η δεύτερη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ που είδα.
8/10

Οχυρό Τίλντεν
Βασανίστικα
2/10

It follows / Σου ρχεται
Creepy ταινία τρόμου. Πολύ καλή αρχή, ενδιαφέρον horror premise, ξεφούσκωσε γρήγορα δυστυχώς και δεν κατέληξε πουθενά.
4/10

Manos Sucias / Βρομικα Χέρια
Του Σπαϊκ Λη. Ναρκωτικά στην Κολομβία και απλή άνθρωποι που γίνονται κτήνη για να επιβιώσουν. Δεν ήταν άσχημη. Αλλά δεν είναι και για mainstream κοινό. Χωρίς ηθοποιούς επαγγελματίες, αλλά απλούς κολομβιανούς ανθρώπους που έπαιζαν για πρώτη φορά σε ταινία, και έπαιζαν πολύ πείστηκα.
6/10

The Heart Machine
Παράξενη και ιδιαίτερη ταινία για τις σχέσεις στην εποχή του internet. Καλή προσπάθεια. Δεν μετάνιωσα που την είδα. Αλλά δεν την ξαναβλέπω. Ωραίο τέλος.
5/10

‘71
Ταινία για Μπελφαστ. Λόγω προβλημάτων της διοργάνωσης δεν είδα το τέλος. Μαλάκες. Και ήταν καλή ως εκεί που είδα. Δεν νομίζω να με απογοητεύσει το τελευταίο μισάωρο που έχασα
6/10

When animals dream.
Από τον σκηνοθέτη του ‘Let the right one in’. Δεν μου άρεσε καμία ταινία του. Αυτή που είδα τώρα ήταν μια άνιση ταινία με λυκάνθρωπους. Καλή σκηνοθεσία, τοπία και φωτογραφία, αλλά από υπόθεση τίποτα το ιδιαίτερο. Δείτε καλύτερα (ξανά) το An American werewolf in London.
4/10

Miracle Mile
Από της αγαπημένες 80ς ταινίες. Ειδικά αν δεν ξέρετε τι πρόκειται να δείτε…από αλλού το ξεκινάει και αλλού το καταλήγει.
7/10

The Canal
Μια μαλακία ταινία τρόμου που προσποιείται ότι έχει plot twist και τελικά δεν έχει. Γίνεται αυτό που νόμιζες ότι γίνετε.
4/10

The Ρover
Αργή και δύσκολη ταινία. Δύσκολο να αρέσει σε πολλούς. Κάτι σαν αρτίστικ Μαντ Μαξ. Εμένα που μου αρέσει το post-apocalyptic, fall out, wasteland, κτλ, μου άρεσε.
6/10

Blind
Παράξενη ταινία. Αλλιώς την περίμενα. Ίσως επηρεασμένος από το Blindness. Δεν ήταν άσχημη
5/10

The Ιnfite Μan
Αν και αφορά τα time travel paradoxes, αγαπημένη μου θεματολογία, κατάφερε να με απογοητεύσει και να με κουράσει. Παρόλα αυτά το σενάριο ήταν αρκετά έξυπνο.
4/10

What we do in the shadows
Mockumentary με βρικόλακες. Πολύ γέλιο. Συν-σκηνοθετημένο από τον ένα πρωταγωνιστή του Flight of the Conchords. Θέλω να την ξαναδώ σύντομα με παρέα και μπίρες
8/10

Life after Beth / Η Αμπέθαντη
Μην σας ξεγελάσει ο τίτλος. Δεν είναι τόσο αστεία αυτή η rom-zom-com. Δείτε το Shaun of the Dead καλύτερα.
3/10


Πέρα από το '71 που είδα μισό, το Coherence και το Grandseduction που έπεφταν οι προβολές ίδια ώρα με άλλες ταινίες δεν κατάφερα να δω και τα:
This final hours - almost post apocalyptic movie. Δεν ήρθε ποτέ η κόπια στο φεστιβαλ
The drop - παιζόταν ίδια ώρα με άλλη ταινία
The mule - είχα μια υποχρέωση
Gone Girl - του David Fincher. Είχαν εξαντληθεί τα εισιτήρια
Θα τις κατεβάσω όμως και θα επανορθώσω.