Tuesday 17 April 2012

Τα πιο εύκολα 30 ευρώ της ζωής του

Κατά την διάρκεια ενός μικρού και ανεπίσημου meeting της Μάζας σε γνωστό στέκι στην Νέα Ερυθρέα, ένα μέλος της Μάζας (ας τον ονομάσουμε Βίκτορα), αποφάσισε να δεχτεί την πρόκληση ενός άλλου μάζα (ας τον ονομάζουμε 'Τζίμης ο μπαρμαν'), και να πιει ένα ολόκληρο μπουκαλάκι με ταμπάσκο. Αν το κατάφερνε θα κέρδιζε 30 ευρώ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που τον είχε προκαλέσει ο Τζίμης να φάει ή να πιει κάτι καυτερό. Πριν μήνες, στην γιορτή μπύρας, τον είχαν προκαλέσει να πιει μια παράξενη μπύρα η οποία σερβίρεται με μια μεγάλη πιπεριά μέσα στο ποτήρι. Για 30 ολόκληρα ευρώ. Ο Βίκτορας αρνήθηκε, και καλά έκανε, γιατί το ποτήρι μπύρας ύστερα από μάχη το κατάφεραν όχι ένας, αλλά τρία διαφορετικά άτομα. Αν το είχε επιχειρήσει μόνος του, ίσως υπήρχαν επιπλοκές ή και θύματα. Μετά τον προκάλεσαν να φάει την πιπεριά που περίσσεψε τουλάχιστον, αλλά και πάλι αρνήθηκε την πρόκληση (και απαρνήθηκε για δεύτερη φορά τα 30 ευρώ).

Ο Τζίμης δεν το είχε βάλει κάτω όλους αυτούς τους μήνες, και να που τώρα οι κόποι του έπιασαν τόπο. Ο Βίκτορας δεν άντεξε άλλο τον εμπαιγμό και τα υπονοούμενα του Τζίμη και αποφάσισε να πάρει την μοίρα στα χέρια του. Είπε ΝΑΙ, και άδειασε το μπουκαλάκι με το ταμπάσκο σε ένα ποτήρι. Ο Τζίμης του κούναγε τα ευρώ μπροστά του, και τυφλωμένος από το εύκολο χρήμα, ο Βίκτορας, με μια κίνηση κατάπιε το ταμπάσκο.

'Χα!', είπε, πήρε τα 30 ευρώ και άρχισε να πανηγυρίζει. 'Αυτά ήταν τα πιο εύκολα 30 ευρώ που έβγαλα ποτέ στην ζωή μου', ήταν η τελευταία φράση  ενώ κουνούσε τα ευρώ σαν βεντάλια. Και μετά αλλάξαν όλα.

Μια κρούστα ιδρώτα σχηματίστηκε αρχικά στο μέτωπο του και ύστερα σε όλο του το πρόσωπο. Το χρώμα του προσώπου έγινε κόκκινο, όπως και τα μάτια του. Και άρχισε να δακρύζει. Άναρθρα επιφωνήματα έβγαιναν από το στόμα του. 'Ωχ, αχ, και ωχωχ'. Πήγε στην τουαλέτα για να βρέξει το πρόσωπο του και γύρισε με το κεφάλι του βρεγμένο, σαν να είχε κάνει βουτιά. Τότε ήταν που άρχισε να ψελλίζει και ολοκληρωμένες προτάσεις, όπως "Δεν είμαι καλά..." και "κάτι έχω πάθει".

Ο Τζίμης, πάντα μεγαλόψυχος, τον λυπήθηκε και του έδωσε ένα ποτήρι γάλα για να στρώσει το στομάχι του. Αφού το ήπιε και ηρέμησε, ο Βίκτορας πήρε θάρρος. "Είμαι μια χαρά!", έλεγε προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του πιο πολύ, παρά εμάς. 

Τις επόμενες δύο μέρες, δεν είχαμε νέα του. Αργότερα μάθαμε ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του ο "Cpt." Μάρβελος. Μέσω sms. Του είχε γράψει 'είσαι καλά?', και ο Βίκτορας του είχε απαντήσει "Όχι, δύο μέρες τώρα είμαι στην τουαλέτα. Έχει πάρει φωτιά ο κώλος μου".

Στο συμβούλιο της Μάζας, κατά το debriefing, αποφασίσαμε ότι δεν είμαστε σίγουροι αν όντως ήταν τα 30 πιο εύκολα ευρώ που έβγαλε ποτέ του ο Βίκτορας, αλλά σίγουρα τα ξόδεψε όλα για κωλόχαρτα.