Thursday 9 September 2010

Στουκαρισμένο IPhone

Τα έβγαλα τα μάτια του iphone. Πέρα από το jailbreak, κατάφερα, χωρίς να έχω ιδέα πως, να του αλλάξω το MAC ADDRESS του, το οποίο κανονικά είναι δύσκολο να γίνει. Όλα δούλευαν καλά και κατάφερα να αποφύγω και το MAC ADDRESS access restriction σε ένα δίκτυο. Μια από τις παρενέργειες ήταν όταν έκανα update μετά, να μην έχω καθόλου wifi, γιατί είχε γίνει corrupted η NVRAM.


Μάταια προσπαθούσα να την κάνω reset, δεν γινόταν. Ακόμα και όταν άλλαζα τα firmware, το NVRAM παρέμενε corrupted. Αποφάσισα να το πάω στο Γερμανό. Ήμουν σίγουρος ότι δεν θα κατάφερνα τίποτα, αλλά δεν είχα και να χάσω κάτι. Αρχικά με προβλημάτιζε αν έπρεπε να τους πω ότι έχω κάνει jailbreak, αλλά αφού δεν είχα εγγύηση, δεν με ένοιαζε. Ούτως η άλλως θα πλήρωνα ΑΝ το έφτιαχναν. Πως όμως θα τους εξηγούσα το πρόβλημα. Θα καταλάβαιναν? Ή θα νόμιζα ότι χάλασε η κεραία και δεν είναι θέμα software. Ακόμα και αν καταλάβαιναν τη γινόταν, μήπως θα προσπαθούσαν να κάνουν ότι έκανα και εγώ και δεν θα κατάφερναν τίποτα? Με λίγα λόγια, φοβόμουν ότι δεν θα είχαν καλύτερες γνώσεις από εμένα, και οι δικές μου γνώσεις ήταν οι εντελώς βασικές.


Πάω στον Γερμανό και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:


"Χαίρετε, θα ήθελα να μου πειτε αν μπορείτε να μου φτιάξετε το κινητό. Δεν έχω wifi."
"Φυσικά και μπορούμε, αλλά πείτε μου την αλήθεια", μου λέει ο υπάλληλος-εδικός στις επισκευές IPHONE [είχα πάει σε αυτόν συστημένος].


Δεν είχα κανένα πρόβλημα να τους πω την αλήθεια. Τι θα με ρώταγαν? Αν το έχω κάνει jailbreak? Δεν θα ντρεπόμουν να πω ναι. Αλλά όχι, τελικά δεν μου έκαναν τόσο τεχνική ερώτηση.


"To Iphone το έχεις στουκάρει?" Με ρώτησε τρόπο, θα ορκιζόμουν ότι μου έκλεισε και το μάτι, λες και ήταν στα όρια της παρανομίας η παραπάνω ενέργεια.

Στο σημείο αυτό κόλλησα. Το μυαλό μου δεν μπορούσε να πάει στο αυτονόητο και προσπαθούσα να καταλάβω τι σημαίνει στουκάρει. Κανένα νέο είδος jailbreak? To spirit ήξερα, to redsn0w, το blackra1n και το quickpwn. Στουκάρει δεν ήξερα τι ήταν. Μετά κατάλαβα ότι εννοούσε αν το είχα χτυπήσει πουθενά. Εκεί έπρεπε να σκύψω το κεφάλι και να φύγω, αλλά έκανα την μαλακία να προσπαθήσω να τους εξηγήσω.


"Όχι ακριβώς. Ήμουν στο firmware 3.1.3 και του άλλαξα το MAC ADDRESS, αλλά όταν το αναβάθμισα στο 4.0.0, έγινε corrupted η NVRAM και δεν γίνετε reset, δοκίμασα και restore, αλλά τίποτα."


'Έπρεπε να δείτε πως με κοίταγε. Και μάλιστα για να μην δείξει ότι δεν κατάλαβε τίποτα, με ρώτησε:


'Γιατί το άλλαξες αυτό?'


Και πάλι έκανα την μαλακία να του εξηγήσω, και μάλιστα ήρθε για υποστήριξη και ένας άλλος συνάδελφός του, ο οποίος μου είπε αν το αναβάθμισα στο 4.0.2, και του είπα όχι γιατί μετά θα έχανα το downgrade μιας και είχα κρατήσει τα SHSH blobs μόνο ώς το 4.0.1, και μετά έφυγα σίγουρος ότι δεν θα φτιάξω ποτέ το iphone και ή δεν θα έχω wifi ή θα πρέπει να αγοράσω το IPhone 4 [που όπως μου είπαν στο Γερμανό, είναι πολύ 'καλύτερο'].