Monday 6 September 2010

Άχρηστη πληροφορία: Το άγαλμα.

Όχι ότι ακούω ελληνικά τραγούδια, αλλά στο σχολείο μας το κοπάναγαν συνέχεια αυτό το τραγούδι, ειδικά ένας θρησκευτικός. Έφερνε κιθάρα και άρχιζε και έπαιζε, και έπρεπε εμείς από κάτω να το τραγουδάμε.

Σήμερα, έμαθα τι ακριβώς ήθελε να πει ο ποιητής (ο Πουλόπουλος το έλεγε?, δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν είμαι και φαν) όταν μίλαγε για το άγαλμα. Την εποχή εκείνη (γύρω στο 70), όταν έλεγαν άγαλμα, εννοούσαν τις γυναίκες που έκαναν πεζοδρόμιο, δηλαδή τις πόρνες. Αν ψάξετε τους στοίχους, θα δείτε ότι βγάζει πιο πολύ νόημα το τραγούδι, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή.

Και αναρωτιέμαι, άραγε ο θρησκευτικός το ήξερε αυτό όταν μας έβαζε να το τραγουδάμε? Και επειδή μιλάμε για τον θρησκευτικό που μας έλεγε κλασσικές ατάκες του στυλ

‘Αν δεν αυνανιζόμαστε, θα μας πνίξουν τον εγκέφαλο τα ζουμιά’ (ήταν υπέρ του αυνανισμού ο άνθρωπος), και το ‘η γυναίκα πρέπει να είναι το ουροδοχείο του άνδρα’ (και ήταν εναντίων των προφυλακτικών -ίσως και του τραβήγματος- και των αμβλώσεων), είμαι πεπεισμένος ότι το ήξερε.