Thursday, 1 April 2010

Πρωταπριλία: Η μάστιγα του ιντερνετ

Ένα πράγμα θεωρώ χειρότερο από το να πέσουν τα ιντερνετς. Την πρωταπριλιά. Η πρωταπριλιά είναι η μέρα που το ιντερνετ γίνεται ηλίθιο...


Ένα πράγμα θεωρώ χειρότερο από το να πέσουν τα ιντερνετς. Την πρωαπριλιά.. Η πρωταπριλιά είναι η μέρα που το ιντερνετ γίνεται ηλίθιο. Όλα τα news sites, blogs, forums, θεωρούν έξυπνο και χαριτωμένο να γράψουν κάποιο ψεύτικη και ηλίθια είδηση. Θα έλεγε κανείς πως έχουν βάλει και στοίχημα μεταξύ τους για το ποιος θα γράψει την πιο ηλίθια πρωταπριλιάτικη είδηση. Και, τουλάχιστον, όταν πέφτει το διαδύκτιο, σπάνια μένει πεσμένω πάνω από μια μέρα, και πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ιντερνετ καφέ ή κλεμμένο wi-fi ιντερνετ. Την πρωταπριλιά όμως δεν μπορείς να την αποφύγεις. Σήμερα είναι πρωταπριλιά και ήδη το έχω μετανιώσει που σηκώθηκα από το κρεβάτι.

Τα news sites τα επισκέπτομαι για την ενημέρωση, όχι για να διασκεδάσω. Για αυτό υπάρχουν εξειδικευμένα sites που το κάνουν όλες τις μέρες του χρόνου και όχι μόνο μια, και το καταφέρνουν και καλύτερα όπως το the onion. (Για το οποίο αναρωτιέμαι, αφού όλες τις ημέρες γράφει ψεύτικες ειδήσεις, την πρωταπριλιά τι κάνει? Κλείνει το site, ή γράφει αληθινές ειδήσεις έτσι για αλλαγή?). Την Πρωταπριλιά αποφεύγω να μπαίνω στα σοβαρά news sites που με ενδιαφέρουν και από τα οποία ενημερώνομαι σχετικά με ειδήσεις που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μου και το βιοτικό μου επίπεδο, sites όπως gamespot, ign, themovieblog, ps3forums, comicbookresources, γιατί δεν θα είμαι σίγουρος αν η είδηση της ημέρας είναι αλήθεια η όχι. Δεν φαντάζεστε πόσο έπεσα ψυχολογικά όταν ανακάλυψα ότι η αυτοκτονία της Paris Hilton δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα πρωταπριλιάτικο αστείο. Στοιχηματίζω ότι για όλες τις σελέμπριτίνες θα γραφτεί και μια είδηση ότι ανακαλύφτηκε sex tape. Και να το καταπιώ ότι το sex tape της Μενεγάκη είναι ψέμα, αλλά γιατί πρέπει να κοιμηθώ το βράδυ υπό την απειλή ύπαρξης sex tape του Τράγκα.

Δυστυχώς όμως το δράμα της πρωταπριλιάς συνεχίζεται και την επόμενη μέρα (Δευτεραπριλιά?) καθώς όλα τα site που θεωρώ ένοχα για τον πνευματικό βιασμό του ιντερνετ, συνεχίζουν το έγκλημα και την επόμενη μέρα αναδημοσιεύοντας τα ΄τοπ’ πρωταπριλιάτικα αστεία άλλων sites, λες και μας ενδιέφερε. Το αποτέλεσμα είναι σε όποιο site και να πας, να διαβάζεις τις ίδιες αναδημοσιεύσεις..

Πέρα από την επόμενη μέρα, μια ακόμα πιο ανησυχητική τάση (και εδώ κρούω τον κώδωνα του κίνδυνου) είναι η προηγούμενη μέρα. Το φαινόμενο αυτό το παρατήρησα πέρσι, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι σπόροι του διαβόλου είχαν φυτευτεί εδώ και χρόνια. Κάποια ιστότοποι (ή όπως λέει μια συνάδελφος,, ΙΣΤΙΟσελίδες) θεώρησαν σκόπιμο, να κάνουν πιο πιστευτές (και άρα πιο διασκεδαστικές?) τις φάρσες τους, να γράψουν μια εισαγωγική ειδησούλα/φάρσα από τις 31 Μαρτίου, η οποία να ετοιμάζει το έδαφος για την μεγάλη φάρσα της πρωταπριλιάς. Αυτό το θεωρώ κοινωνικά κατακριτέοι σε πάρα πολλα επίπεδα και δεν πρόκειται να το αναλύσω περαιτέρω.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια κακόγουστη και προχειροφτιαγμένη φάρσα. Ο καθένας θα μπορούσε να πάρει ένα πληκτρολόγιο και να πατήσει τυχαία τα κουμπιά και να βγάλει μια καλύτεροι φάρσα από αυτές που θα δούμε σήμερα. Και για να μην με πείτε και παράξενο, έχω βγάλει έναν κανόνα βάσει του οποίο από εδώ και στο εξής θα αποδέχομαι να ασχοληθώ με πρωταπριλιάτικες φάρσες. Θα τον ονομάσω μάλιστα ‘Κανόνα της Πρωταπριλιάς’. Ο Κανόνας ορίζει ότι πετυχημένη πρωταπριλιάτικη φάρσα θα είναι αυτή που θα ακολουθείται από ένα video που να έχει budget ύψους τουλάχιστον 5.000 euro, εκρήξεις , ζόμπι, τοξικά απόβλητα, ημίγυμνες κοπέλες, ή/και να προκαλεί μαζική υστερία α λα Orson Wells.

Ο κανόνας αυτός πρέπει να είναι ο δεύτερος κανόνας της Μάζας και εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο κανόνων της που ορίζει τι θεωρεί η Μάζα κοινωνικά αποδεκτό. Ο πρώτος κανόνας δεν είναι φυσικά άλλος από τον Κανόνα των δύο δευτερολέπτων του Άνδρας, βάση του οποίου μπορείς να φας οτιδήποτε έχει πέσει στο πάτωνα, αρκεί να μην έχει μείνει στο πάτωμα πάνω από δύο δευτερόλεπτα. (Να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας έχει κατηγορηθεί για plagiarism για αυτόν τον κανόνα).