Με ρωτάνε πολλοί, 'Νίκο, ποίος είναι ο σωστός τρόπος να σερβίρει κανείς γερμανική μπύρα weiss'.
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, γιατί οι μπύρες weiss έχουν μια ιδιαιτερότητα που πολλοί αγνοούν. Την 'ενεργοποίηση της μαγιάς (yeast). Με ρωτάνε λοιπόν οι φίλοι μου, αν πρέπει να την χύνουν στο ποτήρι από ψηλά για να κάνει αφρό. Αν πρέπει να την χύνουν σιγά σιγά ωστέ να μην κάνει αφρό. Αν πρέπει να κάνει αφρό και να παραμένει το ανθρακικό της για να μην είναι 'επίπεδη' (flat), ή αν πρέπει με κάποιο τρόπο να την αφήνουν να ξεθυμάνει λίγο. Η αν πρέπει να την χύνουν σιγά σιγά, και μετά να κουνάνε το λίγο που έχει μείνει στο μπουκάλι και να το χύνουν και αυτό μετά στο ποτήρι γιατί, λένε, έτσι 'ενεργοποιείται' η μαγιά. Είναι αλήθεια ότι η μπύρα έχει διαφορετική γεύση κάθε φορά που σερβίρετε με διαφορετικό τρόπο.
Η απάντηση μου, στην παραπάνω ερώτηση είναι ΕΜΦΑΤΙΚΑ πάντα ίδια. Η απάντηση έχει διαμορφωθεί ύστερα πείρα ετών όχι μόνο στην κατανάλωση μπύρα, ή υγρών γενικότερα, αλλά και από πείρα πάνω στην κατανάλωση στερεών τροφών.
Ο καλύτερος τρόπος να σερβιριστεί η μπύρα είναι χύνοντας την μέσα στο στόμα σου. Μερικές φορές, είναι σωστό να κάνεις τα στραβά μάτια και να αφήσεις να χυθεί και στο στόμα φίλων