Tuesday 6 August 2024

Κατά τον δαίμονα εαυτού.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ


Μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί πολύ κυρίως σε ποπ καλτσουρ καταστάσεις. Κάπου την διάβασα ξανά, και επειδή είμαι κολλημένος με rpg και heavy metal (και τα δύο έχουν σχέση με δαίμονες), θα σας κάνω μια ωραία ιστορική διαδρομή αλλά και ανάλυση. 


Φυσικά την φράση αυτή την χρησιμοποίησαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες. Μπορεί τότε να μην έπαιζαν rpg και ούτε να άκουγαν heavy metal, αλλά πίστευαν ότι σε όλους μέσα μας κρύβεται ένας δαεμονας (daemon). Δεν είναι ακριβώς ο δαίμονας που μάθαινε αργότερα από την Εκκλησία, αλλά ένας άλλος δαεμονας με διαφορετικές ιδιότητες. Δεν είναι δηλαδή ένας έκπτωτος άγγελος, αλλά ένα ον από προέρχεται από ένα σκοτεινό σύμπαν, παραπλήσιο, παράλληλο και σχεδόν εφαπτόμενο του δικού μας.


Αυτός ο δαεμονας, βρίσκεται μέσα μας και προσπαθεί να μας κυριεύσει, πίστευαν (πολύ σωστά) οι αρχαίοι Έλληνες. Μέσα μας γίνεται μια αέναη μάχη για το αν θα επικρατήσουν εμείς ή ο δαεμονας. Φυσικά προτιμότερο είναι να επικρατήσουμε εμείς, γιατί στην άλλη περίπτωση το σώμα μας θα μεταλλαχτεί σε κάτι φρικτό (όπως ο Εφιάλτης) και η ψυχή μας θα κατασπαραχτεί από τον δαεμονα.

Εξού και η φράση "(μάχεται) κατά του δαίμονα εαυτό (του).

Στην σημερινή εποχή η φράση έχει πάρει μια αλληγορική χροιά, και πλέον εννοούμε ότι ο κάθε ένας μας μαχαιτε εναντίων των καλών συνηθειών.

Ο Jim Morrison έδωσε μάχη με τα ναρκωτικά (και την έχασε). Στο τάφο του έγραψαν αυτή. Την φράση, αλλά ήταν ανούσιο βέβαια αφού είχε ήδη χάσει την μάχη. 

Την ίδια φράση έχει χρησιμοποιήσει και το Ελληνικο Σατανιστικό συγκρότημα "Rotting Christ" ως τίτλο δίσκου, βέβαια αυτή είναι με το μέρος του Δαίμονα και χρησιμοποιούν την φράση ειρωνικά. 

Επίσης είναι της μόδας να το κανουν τατουάζ στο σώμα τους όσοι είναι έτοιμη να δώσουν την τελευταία μάχη με το δαίμονα, σαν γούρι. Υπάρχει επίσης και η αντίληψη ότι έτσι παίρνουν και ένα positive buff. 

(Ο δαέμονας που ζει μέσα στο σωμα μας, φυσικα και πολλές φορές χρειάζεται να κάνει την ανάγκη του... "Σκατά του δαιμονα εαυτού" δηλαδή.)