Monday 27 June 2011

Μυθολογία Κθούλου.




Από τις πρώτες μικρές ιστορίες της μυθολογίας του Κθούλου που είχα διαβάσει (με δραματικές συνέπειες) ήταν 'Τα Όνειρα του Σπιτιού της Μάγισσας', από την ανθολογία των εκδόσεων Ωρόρα. Από τότε είχα παρατηρήσει ότι ο Λαβκραφτ χρησημοπιούσε ένα συγκεκριμένο και χαρακτηριστικό λεξιλόγιο. Λέξεις όπως 'απύθμενο', 'βέβηλο, 'βδελυρό', 'βλάσφημο', 'ερπων' και άλλες είχαν συνδιαστεί στο μυαλό της παρέας με ιστορίες της Μυθολογίας Κθούλου. Χρόνια αργότερα, αυτοεπιβεβαιώνομαι. Βρήκα ένα λίνκ όπου μια θαυμάστρια του Λαβκραφτ, όχι μόνο έφτιαξε ένα ebook με όλα τα έργα του (τα οποία είναι copyright free), αλλά χρησημοποιόντας το wordcount του word, βρήκε ποιές είναι οι λέξεις που επαναλαμβάνονται συχνότερα.

Abnormal – 94
Accursed – 76
Antiqu (e/arian) – 128
Blasphem (y/ous) – 92
Charnel – 20
Cyclopean – 47
Daemoniac – 55
Eldritch – 23
Faint (ed/ing) – 189
Fungus/Fungoid/Fungous – 54
Furtive – 60
Gambrel – 21
Hideous – 260
Immemorial – 25
Indescribable – 25
Loath (ing/some) – 71
Madness – 115
Manuscript – 35
Mortal – 27
Nameless – 157
Noisome – 33
Proportion/Disproportionate – 53
Shunned – 54
Singular (ly) – 115
Spectral – 60
Tentacle(s) – 28
Unmentionable – 16
Unnamable – 22
Unutterable – 13

Gods, Great Old Olds, and other Eldritch Beings

Azathoth – 22
Cthulhu – 42
Dagon – 16
Nodens – 8
Nyarlathotep – 47
Shoggoth – 22
Shub-Niggurath – 8
Yog-Sothoth – 28

Eldritch Tomes, Things and Locations

Tomes
Necronomicon – 49
Pnakotic Manuscripts – 16
De Vermis Mysteriis – 2
Book of Eibon – 3
Eltdown Shards – 1
Nameless Cults (Unaussprechlichen Kulten) – 4
Things
Elder Sign – 2
Locations
Arkham – 159
Dunwich – 41
Innsmouth – 104
Kadath – 67
Kingsport – 43
Leng – 158
Miskatonic – 62
R’lyeh – 16
Yuggoth – 21
Irem – 12

Συγκινημένος από τα παραπάνω ευρήματα, έκανα google για την ταινία που περιμένω εδώ και χρόνια, το Whisperer in Darkness, βασισμένη στην νουβέλα του Χ.Φ.Λαβκρατ και με θέμα την μυθολογία του Κθούλου. Με φρίκη ανακάλυψα ότι την ταινία την είχε προβληθεί ήδη σε φεστιβάλ μιας λέσχη που δεν είχα ιδεα για την ύπαρξη της. Κατάρα! Ορίστε η ιστοσελίδα τους (Sffrated). Το ενδιαφέρον με την ταινία είναι ότι την γύρισε μια ομάδα από παίκτες του role playing game Call of Cthulhu, οι οποίοι ύδρισαν και μην λέσχη με την ονομασία H.P.L.Historical Society. Οι ίδιοι είχαν γυρίσει και το Call of Cthulhu. Και οι δύο ταινίες έχουν την αισθητική της εποχής που είχαν γραφτεί η ιστορίες. Η ταινία Call of Cthulhu είναι βουβή, ενώ η ταινία Whisperer In Darkness είναι απλά ασπρόμαυρη.

Από την άλλη αν προτιμάται κάτι σε musical, τότε να σας προτείνω το Re-Animator: The Musical, βασισμένο στην ταινία Re-animator, η οποία είναι βασισμένη στην νουβέλα του Χ.Φ.Λάβκραφτ, Herbert West: Re-animator. Η καλύτερη σκηνή του musical (και της ταινιας), είναι αυτή του αποκεφαλισμού, την παραθέτω παρακάτω:


Επί την ευκαιρία, είμαι σίγουρος ότι έχετε δει το Evil Dead (1 ή 2 ή το Army of Darkness), αλλιώς δεν θα ήσασταν εδώ. Έχει βγεί και για το Evil Dead ένα εξίσου καλό musical.





Δεν ανακάλυψα όμως μόνο τα παραπάνω. Ανακάλυψα ότι η μυθολογία του Κθούλου, έχει διεισδύσει κυριολεκτικά σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας, ειδικά στην τέχνη. Πέρα από την λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, έχει εισχωρήσει και στην μέταλ (το περιμένατε) αλλά και στην electronic σκηνή.  Επίσης έχει εισχωρήσει και σε άλλους τομείς, όπως γλυπτική - δείτε παραδίπλα. Από εδώ και πέρα θα πηγαίνουμε τοίχο-τοίχο.

Ia Ia Cthulhu Fhtagn!