Monday 19 April 2021

Τοπ Κρουζ (1986)

 Όταν ακούω να μιλάνε για την δεκαετία του ογδόντα οι αναμνήσεις μου με ταξιδεύουν σε διάφορες Παρασκευές, νύχτα έξω, το σαλόνι να μυρίζει πίτσα που έχει βγει από ηλεκτρικό φούρνο με τις πράσινες πιπεριές που μοιάζαν με καλωδια και το βίντεο να παίζει (και μερικές φορές να μασάει) βιντεοκασσέτες.

Πάλι ταξίδεψα στην δεκαετία αυτή για δύο λόγους, πρώτον είδα το για πρώτη φορά το Χρώμα του Χρήματος (1986) με Πό(ου)λ Νιούμαν και Τομ Κρούζ, και δεύτερον θυμήθηκα ότι σε λίγο θα κυκλοφορήσει το Τοπ Γκαν: Μαβερικ στους χμμ.. κινηματογράφους; Το πρώτο Τοπ Γκαν (1986) είχε κυκλοφορήσει την ίδια χρονιά με το Χρώμα του Χρήματος.

Και τώρα που σας έκανα αυτήν την εισαγωγή ας μπούμε στο κυρίως θέμα. Στο δημοτικό είχα μια συμμαθητρια, ας την πούμε Λίνα, που δεν έβλεπε πολλές βιντεοκασσέτες, γιατί τα κοριτσάκια τότε είχαν άλλα θέματα να ασχοληθούν απο τα μπράτσα του Σταλόνε, του Σβαρτενέγκερ και τους Νιντζα. Έλα όμως που οι φίλες τις είχαν όλες ερωτευτεί τον Τομ Κρουζ και δεν μίλαγαν για τίποτα άλλο πέρα απο αυτόν και την ταινία του Τοπ Γκαν (1986).




Δεν ήθελε η Λίνα να μείνει έξω απο τον χορό και αποφάσισε πως πρέπει και αυτή να δει την ταινία για να ερωτευτεί και αυτή τον πρωταγωνιστή (δεν τα πήγαινε καλά με τα ονόματα). Πάει στο βίντεοκλαμπ αποφασισμένη να γνωρίσει τον έρωτα, ζητάει την ταινία απο τον ιδιοκτήτη, την βλέπει το Σαββατοκύριακο -θέλω να πιστεύω με την συνοδία μιας πίτσας απο ηλεκτρικό φούρνο- και την Δευτέρα επιστρέφει στο σχολείο ερωτευμένη και αυτή με τον πρωταγωνιστή όπως όλες οι φίλες της, και καταγοητευμένη με την ταινία, τους χαρακτήρες και την πλοκή της. 

Μετά απο κανα μήνα οι φίλες της ερωτεύτηκαν κάποιον άλλο σταρ και ο Τομ Κρουζ ξεχάστηκε γρήγορα.

Πέρασαν τα χρόνια, και σιγά σιγά αρχίζει να πρωβληματίζεται, γιατί όταν η συζήτηση ερχόταν στον Τομ Κρουζ και στην ταινία Τοπ Γκαν, η πλοκή που άκουγε να λένε στην παρέα της δεν είχε καμία σχέση με την πλοκή που είχε δει στην ταινία που είχε νοικιάσει. Πως είναι δυνατόν. Οι παρέες της όταν μίλαγαν για το Τοπ Γκαν ανέφεραν και αεροπλάνα, μηχανές και αγώνες μπιτς βόλευ. Αλλά στην δική της ταινία δεν είχε αεροπλάνα και μηχανές, φορτηγά είχε. Ούτε αγώνες μπιτς βόλευ είχε, μόνο αγώνες μπραντ-ντε-φερ.

Δεν άργησε να λυθεί το μυστήριο, και προς τιμήν της το έγραψε και στο facebook. Αντί να νοικιάσει το Tοπ Γκαν (1986) με τον Τομ Κρουζ, νοίκιασ το Οβερ Δη Τοπ (1987) με τον Σταλλόνε (δεν τα πήγαινε καλά με τα ονόματα).