Monday 10 June 2013

Πόσο και πότε να αφήνετε φιλοδώρημα

Θα απαντήσω σε δύο ερωτήσεις που μου κάνουν συχνά οι φίλοι όταν πάμε για καφέ, μπύρα, παγωτό ή και γεύμα. Οι ερωτήσεις αυτές, όσο περνάει ο καιρός και βαθαίνει η οικονομική ερώτηση, γίνονται όλο και πιο σημαντικές.


-ΠΟΣΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ΝΑ ΑΦΗΝΩ;

Η απάντηση είναι εύκολη. Θα αφήνετε πάντα 10% της απόδειξης, ποτέ κάτω από 20 λεπτά και ποτέ πάνω από 15 ευρώ.


-ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΦΗΝΩ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ;

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα πολύ αποδοτικό σύστημα, που τιμωρεί τον κακό και αντιεπαγγελματία σερβιτόρο και ταυτόχρονα επιβραβεύει τον σωστό επαγγελματία σερβιτόρο.

Αν έχετε μείνει ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες, το παρουσιαστικό και την στάση του σερβιτόρου (όχι αναγκαστικά μόνο κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας του), τότε αφήνετε κανονικά το φιλοδώρημα σύμφωνα με την μέθοδο που αναλύθηκε παραπάνω (δηλ. 10% της απόδειξης, ποτέ κάτω από 20 λεπτά και ποτέ πάνω από 15 ευρώ)

Αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, τότε δεν δίνετε φιλοδώρημα, αλλά το ποσό αυτό, θα προστεθεί στο φιλοδώρημα που ενδεχομένος θα δώσετε την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω. 

Οπότε, αν ο επόμενος σερβιτόρος, είναι σωστός, καθαρός και επαγγελματίας, όχι μόνο θα πάρει το φιλοδώρημα που του αναλογεί σύμφωνα με την μέθοδο που αναλύθηκε παραπάνω (δηλ. 10% της απόδειξης, ποτέ κάτω από 20 λεπτά και ποτέ πάνω από 15 ευρώ), αλλά θα πάρει και το πορ-μπουάρ που 'έχασε' ο προηγούμενος σερβιτόρος.

Αν δεν μείνετε ευχαριστημένοι ούτε με αυτόν τον σερβιτόρο (μην σας κάνει εντύπωση, συμβαίνει συχνά, δεν φαντάζεστε τι έχουν δει τα μάτια μου και τί ιστορίες έχω να σας διηγηθώ...), τότε ο επόμενος σερβιτόρος, αν είναι είναι σωστός, καθαρός και επαγγελματίας, όχι μόνο θα πάρει το διηγηθώ που του αναλογεί σύμφωνα με την μέθοδο που αναλύθηκε παραπάνω (δηλ. 10% της απόδειξης, ποτέ κάτω από 20 λεπτά και ποτέ πάνω από 15 ευρώ), αλλά θα πάρει και το πορ-μπουάρ που 'έχασαν' και οι προηγούμενοι σερβιτόροι. Και ούτω καθ' εξής. 

Ελπίζω αυτό το σύστημα να βοηθήσει και εσάς να διαχειριστείτε καλύτερα το, ομολογουμένως, δύσκολο και άβολο ζήτημα με τα φιλοδωρήματα, αλλά και να δώσει ένα μήνυμα στους σερβιτόρους, ότι ο Έλληνας ξύπνησε, και από εδώ και μπρος θα τιμωρεί τους κακούς σερβιτόρους. Από την άλλη όμως θα αμείβει πλουσιοπάροχα τους καλούς σερβιτόρους που δείχνουν με την συμπεριφορά τους ότι είναι επαγγελματίες.

Εγώ για παράδειγμα, στον επόμενο καλό σερβιτόρο που θα πετύχω, έχω να του δώσω φιλοδώρημα 1.350 ευρώ!